L’AIVA considera que la xifra de vendes de turismes del 2023 “és la realitat del país”

Els concessionaris recorden que els anys anteriors es van tancar amb dades molt elevades i que “potser ara hem tornat a la normalitat”, a la vegada que esperen una “estabilització” al llarg de l’exercici que acaba de començar

Un concessionari del Principat.
Un concessionari del Principat.

El sector dels concessionaris relativitza la davallada de matriculacions viscuda, especialment pel que fa a turismes i motocicletes, al llarg del 2023. Admeten que les dades són sensiblement pitjors que les del 2022, però entenen que es tracta d’una evolució lògica tenint en compte la força amb què es va sortir dels pitjors estadis de la pandèmia i, sobretot, les dificultats que provoca l’encariment del cost de la vida. De cara a aquest 2024, es confia en una estabilització i, per tant, en poder evitar una nova davallada.

Pel que fa als turismes, la caiguda durant el 2023 ha estat del 15%. Del 8,8%, en les motos. Només se salva el vehicle industrial que, s’ha de recordar, justament va ser el més afectat durant la pandèmia. Ara, recuperen posicions. “Va lligat a les adquisicions per a les línies de bus i al moment de la construcció”, posa en relleu el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), Carles Sansa. Entén que “si tenen treball, han de disposar de les eines necessàries”.

Pel que als turismes, des del sector s’entén que “potser és una correcció de les dades dels anys anteriors”. Llavors, ha recordat el dirigent de l’entitat, “es van viure xifres espectaculars després de la pandèmia”. I, ara, en canvi, també influeix “l’encariment del cost de la vida”.

La venda de camions i furgonetes és l'únic que ha pujat respecte del 2022.

Relacionat

Només els camions se salven d’un mal any per a la venda de vehicles

“Segur que hi ha un sector de la població a qui no li importa; això es reflecteix en l’alta gamma, que no ho nota”, apunta Sansa. En canvi, hi ha una part de la població, a qui “el cost de la vida li fa mal”, que “s’ho mira i repensa abans de fer un canvi”.

En el fons, la sensació que es té des de l’AIVA és que les xifres altes d’anys anteriors no eren la normalitat. I, en canvi, les del 2023 es mourien més en allò que seria aquesta mitjana de país. “Al final, és la realitat del país i, en volum de matriculacions, dona pel que dona”, ha comentat.

De cara al 2024, el sector confia que “no baixi més el volum de vendes” sinó que “s’estabilitzi o, fins i tot, pugi”. En aquest sentit, es considera clau el que pugui aportar el pla Engega. “Cal que tingui una bona dotació i que es focalitzi en l’usuari d’una mobilitat interna molt elevada i que les infraestructures creixin més ràpidament encara”, ha comentat.  

Comentaris (2)

Trending