Agricultura està a l’expectativa dels resultats sobre el ‘virus del tabac’

L’administració es manté al marge dels negocis entre colliters i fabricants però sí que està assessorant tècnicament els pagesos per mirar d’aclarir què està passant a les plantacions

Un camp de tabac, aquest divendres.
Un camp de tabac, aquest divendres. Toni Solanelles

El departament d’Agricultura està a l’expectativa que l’Associació de pagesos i ramaders (APRA) rebi els resultats de les mostres de terra i fulles de tabac que ha enviat a un laboratori de Lleida en relació a la suposada malaltia que pateixen les plantes i que fa que moltes d’elles, de manera generalitzada a tot el país, o no creixin suficientment o morin.

Fa quinze dies almenys que els colliters de tabac estan movent cel i terra per intentar esbrinar què coi passa amb el tabac. Fonts oficials del ministeri han reconegut que el departament “té constància de la situació” però que en tractar-se d’un cas que ara per ara afecta només el tabac es manté en un segon pla atès que hi ha un contracte privat que vincula els colliters i els fabricants.

Un camp de tabac, no necessàriament 'malalt', aquest vespre de dijous.

Relacionat

Neguit entre els colliters de tabac: les plantes s’estan morint

No obstant això, les fonts oficials consultades sí que han reconegut que Agricultura ha donat assessorament tècnic a l’APRA i, de fet, han estat els tècnics del departament els que han facilitat els contactes amb el laboratori que analitzarà les mostres ja enviades. No només es faran analítiques a Lleida, també se’n durant a terme en un centre francès per tal d’ampliar l’abast de la recerca.

Des del ministeri s'ha posat en contacte l'APRA amb els laboratoris que faran les analítiques que han de contribuir a aclarir què està passant

En el cas del laboratori català, s’avaluarà si o bé a la terra o bé a les plantes hi ha fongs o bacteris que poden causar la mort del tabac. L’analítica que es farà a França serà més àmplia en el sentit que pot detectar si el planter que s’ha rebut per conrear als camps andorrans han arribat contaminats per alguna substància química o qualsevol cosa que sigui. Els colliters estan molt preocupats i no descarten que la collita s’acabi havent de llançar per la borda.

Des del departament d’Agricultura, com s’ha dit, s’espera que arribin els resultats de l’anàlisi de les mostres preses les darreres setmanes “i a partir d’aquí ja es veurà quina ha de ser l’actuació a seguir i si s’ha de fer alguna cosa més” més enllà de l’acompanyament tècnic a l’associació d’agricultors.

Etiquetes

Comentaris

Trending