L’abaratiment dels carburants permet frenar l’increment del cost de la vida que sí té carn i llet

L’IPC se situa en el 6,4% el darrer any, essent l’increment de preus globals d’un 1,5% el mes de març quan al mateix període de l’any passat va ser del 2,5%; des de principi d’any la inflació és de l’1,8%

El preu de la carn continua escalant.
El preu de la carn continua escalant. ARXIU

L’abaratiment del preu dels carburants que s’ha experimentat les darreres setmanes ha permès frenar de manera important l’increment del cost de la vida que dura des de l’esclat de la guerra a Ucraïna. Malgrat que el preu de les begudes no alcohòliques o de productes com la carn, els ous o la llet continua disparat, en el conjunt de la inflació, l’abaratiment dels gasolis ha fet reduir un 1,1 punts la inflació acumulada els darrers dotze mesos, una dècima menys de l’inicialment previst.

L’índex de preus al consum (IPC) se se situa en un 6,4% a nivell interanual. Des de l’inici d’aquest 2023 els preus s’han incrementat un 1,8% i el darrer mes tancat, el març passat, l’encariment del cost de la vida va ser de l’1,5%, lluny del 2,5% que hi va haver en el mateix mes del 2022. La inflació subjacent -la variació de l’IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos- experimentava al març del 2023 una variació anual del 6,0%, quatre dècimes per sota de l’IPC registrat. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el decreixement de la variació anual de l’IPC dels productes petroliers que passa del 10,4% el mes passat al -7,1%.

El març, la variació mensual, s’ha dit, va ser de l’1,5%, creix com a conseqüència, principalment, del creixement dels preus dels productes dels grup vestit i calçat (amb una variació de 22,3%) i aliments i begudes no alcohòliques (amb una variació de 1,7%). Els principals grups que fan augmentar la inflació són els aliments i begudes no alcohòliques amb un creixement de sis dècimes, situant-se al 16,3%, a causa, principalment, de l’augment dels preus de la carn, la llet, formatge i ous i del pa i cereals. I vestit i calçat amb una creixement de dos punts, situant-se al 2,3%, degut a l’augment dels preus de la roba, per la finalització de les rebaixes d’hivern.

Els principals grups que fan disminuir la inflació són transport, amb una disminució de cinc punts i tres dècimes, situant-se al -0,2%, degut a la disminució dels preus dels carburants i lubricants enfront de l’augment que es va produir el mateix mes de l’any anterior; i habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles amb una disminució de vuit dècimes, situant-se al 6,9%, degut a la disminució dels preus de l’electricitat, gas i altres combustibles.

COMPARATIVA INTERNACIONAL

Respecte d’Espanya i França, els preus a Andorra estan més cars. El mes de març l’IPC andorrà va ser de l’1,5% mentre que a Espanya era només del 0,4% i a França, del 0,9%. Des de l’inici d’any, seguint la mateixa disposició, l’IPC se situa respectivament en l’1,8%, l’1,1% i, en aquest cas sí, des de l’inici del 2023, els preus s’han encarit més a França, arribant fins al 2,3%. Quant a la variació anual, els indicadors respectivament són del 6,4%, el 3,3% i el 5,7%.

Documents

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending