2024 arriba amb la llum més cara, la majoria de lloguers congelats i noves normes fiscals

L’entrada del nou any implicarà un increment del 4,2% de l’electricitat, mentre que, al cantó positiu, hi ha la no pujada de rendes en aquells arrendaments per sobre dels vuit euros el metre quadrat; a banda, serà el primer exercici en què, quan liquidin impostos, les empreses hauran de pagar un mínim del 3% dels beneficis

La llum serà més cara.
La llum serà més cara. arxiu

Acaba 2023 i arriba el nou any. Un 2024 que, com és habitual, arriba, en alguns àmbits, amb males notícies per a les butxaques de la ciutadania. O en aquest cas, amb algunes de fredes i altres de calentes. El cop potser més dur arribarà a la factura de la llum, amb un nou increment de tarifes per part de FEDA. Pels empresaris, a més, es produeix un altre canvi. Serà el primer exercici on s’apliquin les noves normes tributàries, que marquen que s’ha de pagar sempre un mínim del 3% de l’impost de societats. Les bones notícies arriben, de moment, amb el salari mínim, que puja, i la majoria de lloguers, que queden congelats.

Com és habitual, el canvi d’any suposa, en alguns sectors, un canvi de preus. És el cas de FEDA. La companyia aplicarà, amb el vistiplau del Govern, la tercera pujada tarifària en pocs anys. Un 4,2%, la xifra d’IPC prevista quan es va elaborar el pressupost i que, tot apunta, quedarà lleugerament per sota de la que acabi sent real. Es justifica, malgrat els beneficis previstos aquest 2023, per la necessitat de recuperar encara les pèrdues del 2021 i, sobretot, les del 2022.  

L’augment s’aplicarà tant en el terme d’energia com en la potència i s’aplicarà a tarifes domèstiques, professionals i a les distribuïdores. L’única excepció serà les bonificades per a llars vulnerables. Es calcula que per a una factura mitjana, l’increment suposarà 1,7 euros mensuals. Més elevat serà, però, per aquelles famílies amb calefacció elèctrica, uns 5,2 euros mensuals.

Encamp i Canillo encareixen preus púbics tret d’aquells que fan referència a activitats per a infants i gent gran i altres excepcions -com ara aparcaments-, però la resta de comuns estan a l’espera del que decideixin els nous equips de govern

La mesura, com s’ha dit, afectarà també les empreses que, però, tindran un altre maldecap: adaptar-se a les noves regles fiscals. Aquest 2024 serà el primer exercici en el qual s’apliqui la reforma de l’impost de societats que obligarà a les empreses que tinguin beneficis a pagar, com a mínim, un 3% d’aquestes, malgrat que, per deduccions, poguessin reduir encara més la quota a abonar. Cert, la liquidació d’aquest any no es farà fins al 2025, però els càlculs ja s’hauran de fer amb aquestes novetats.

Pel que fa a preus i taxes comunals, ja hi ha algunes corporacions que han aprovat les noves tarifes per al 2024. És el cas de Canillo i d’Encamp. En tots dos casos, amb increments, del 5% i del 5,5% respectivament per norma general. Ara bé, hi ha excepcions, com els aparcaments a Canillo o les activitats per a infants i gent gran a totes dues parròquies. En aquests punts, es vol evitar carregar encara més les economies familiars.

Ara bé, els habitants de les altres parròquies encara hauran d’esperar per saber si els tocarà pagar més o no. Seran els nous equips comunals els qui hagin d’aprovar les noves ordinacions de preus públics i de tributs.

Pel que fa a la que, probablement, és la gran preocupació de moltes llars -els lloguers-, la majoria d’ells es congelen. A partir de vuit euros per metre quadrat, i segons la llei aprovada ara fa unes setmanes, no es podrà aplicar cap increment. Si es paga menys de sis euros per metre quadrat, la pujada podrà ser de l’IPC+4%; entre sis i set, de l’IPC; i entre set i vuit, del 4%.

La ministra Conxita Marsol durant la roda de premsa d'aquest divendres.

Relacionat

Govern aprova l’increment de l’IPC als sous fins al mitjà però deixa al marge la tretzena paga

D’altra banda, el Govern aprovava el passat divendres en el darrer Consell de Ministres del 2023 el projecte de llei d’increment de salaris. El sou mínim s’apujarà un 7%, mentre que fins al mitjà, l’increment serà el de l’IPC.

Finalment, els usuaris del Túnel d’Envalira costa d’es d’avui entre un 4% i un 4,5% més car.

Comentaris (15)

Trending