Són els principals resultats de l’enquesta que la Cambra de Comerç va fer el mes de gener per valorar l’impacte econòmic que està patint el teixit empresarial del país arrel de la crisi econòmica derivada de la Covid-19. L’estudi ha comptat amb la col·laboració del Centre de Recerca Sociològica (CRES) i s’ha estructurat a partir d’una enquesta telefònica a més de 400 empreses i treballadors per compte propi (autònoms). Una mostra que engloba tots els sectors d’activitat. S’han abordat altres objectius, com ara, conèixer com han canviat els hàbits de treball, l’impacte en les vendes i els factors determinants per sortir de la crisi.
Si bé durant el període d’emergència sanitària (del 14 de març al 19 d’abril del 2020) l’aturada de l’activitat va afectar el 65% de les empreses enquestades, durant el segon semestre de 2020 aquesta xifra disminueix notablement fins al 21%. En concret, el 15% de les empreses han hagut d’aturar totalment l’activitat durant el segon semestre 2020, davant d’un 79% d’empreses que han mantingut l’activitat oberta i prop del 6% que han hagut de tancar alguna àrea de negoci i/o punt de venda a causa de la davallada de la demanda dels seus productes o serveis. L'acomiadament de treballadors ha pujat fins al 7% i els sectors més afectats són l'hosteleria i la restauració-
El 68% de les empreses ha patit una caiguda de la facturació
Pel que fa a la xifra de vendes, el 68% de les empreses ha patit una caiguda de la facturació mentre que tan sols un 8% de les empreses ha assenyalat una evolució a l’alça de les vendes, i un 20% ha indicat una evolució estable dels nivells d’activitat. En conjunt, les empreses que han participat en l’enquesta han indicat una disminució mitjana de la xifra de vendes global del 28% durant el segon semestre del 2020, i destaca el fet que gairebé la meitat de les empreses que han patit un retrocés de l’activitat han registrat una davallada de la facturació del 40% o més respecte al mateix semestre de l’any anterior.
La construcció, la indústria, el comerç especialitzat en farmàcia i en alimentació han patit menys la crisi
L’hoteleria, les activitats de restauració, les de transport i bona part del comerç no essencial han experimentat una disminució interanual de les vendes molt més intensa i generalitzada que la resta de sectors en aquest període. S’han vist greument perjudicats per les limitacions de mobilitat durant la segona fase de la crisi sanitària. Per la seva banda, la construcció, la indústria, el comerç especialitzat en farmàcia i en alimentació, així com els serveis no vinculats al turisme, han seguit una evolució comparativament menys negativa que la resta de sectors, ja que han pogut continuar amb la seva activitat malgrat les restriccions de mobilitat aplicades pels països veïns.
Finalment, set de cada 10 empreses consideren que la vacuna contra la Covid-19 és un dels factors més determinants per a la sortida de la crisi, seguit de la reactivació de l’economia en l’àmbit europeu i nacional (56%) i de l’atorgament d’ajudes públiques (19,5%). També un 11% dels enquestats manifesta la importància de facilitar l’accés al finançament per part de les entitats bancàries. El president de la Cambra, Miquel Armengol ha dit que la funció de la Cambra ha d'aportar solucions. Ha recordat la posada en marxa del programa 'Fem empresa', concebut per donar resposta a la supervivència de l'empresa. "Continuarem donant suport a les empreses amb programes concrets. Anirem sumant noves iniciatives a partir dels resultats d'aquesta enquesta".
Comentaris (5)