Una fiscal, una batlle i almenys dos advocats postulen per la nova plaça de magistrat al Tribunal de Corts

Bailén i Moreno opten al concurs per un lloc que inicialment està pensat per a mitja jornada però que a mitjà termini podria ser de dedicació complerta

-
-
Una fiscal adjunta, una batlle i com a mínim dos advocats opten a la plaça convocada pel Consell Superior de Justícia (CSJ) per esdevenir magistrades del Tribunal de Corts. De moment, a mitja jornada. Amb el temps, probablement a jornada sencera. Maria Àngels Moreno i Carolina Bailén ja s’havien presentat a una plaça anterior que en aquella ocasió va ser atorgada a Canòlic Mingorance. El concurs és, fonamentalment, de mèrits.

L’edicte inicial el va publicar la cúpula judicial el 10 d’abril, tot i que posteriorment va publicar un error per matisar els anys d’experiència que calien per poder optar al lloc de treball, que té una remuneració de 30.651,66 euros bruts dividits en tretze pagues per una dedicació, s’ha dit, parcial. No obstant això, fonts jurisdiccionals han assegurat que de ben segur la necessitat del servei, les necessitats del Tribunal de Corts, faran que més aviat que tard, la plaça passi a ser de dedicació complerta

De fet, per exemple, un dels magistrats del tribunal, el francès Jacques Richiardi, fa temps que valora jubilar-se, una vegada ja ha fet el pas a França i després d’una llarga etapa de col·laboració amb la Justícia andorrana. També caldrà veure quines decisions adopten els magistrats més veterans de la sala en temps a venir. Tant Josep Maria Pijuan com Enric Anglada ja han finalitzat les seves respectives carreres professionals a Catalunya. La llei, però, els permet encara tenir marge per continuar exercint al Principat.

Dues de les candidates ja van optar a l'anterior concurs, que va designar com a magistrada Canòlic Mingorance

Sia com vulgui, i amb la presentació de candidats finalitzada el 7 de maig, Moreno, Bailén i dos advocats de cert renom i responsabilitat anteriorment en diferents institucions serien els com a mínims quatre aspirants a la plaça. Finalment, la fiscal adjunta Alexandra Cornella no postularia, tal i com ha publicat l'Altaveu per error. No és la primera vegada que una fiscal prova de passar-se o passar-se, al cantó jurisdiccional. La pròpia Bailén ja hi ha mostrat interès en altres ocasions. Maria Àngels Moreno Aguirre és actualment responsable d’una de les dues batllies d’instrucció especialitzada. És batlle des dels darrers dies del 2001. Anteriorment havia estat responsable del Registre Civil. Carolina Bailén Vila encara fa més anys que Moreno que exerceix a l’edifici de les Columnes, encara que, en aquest cas, ja s’ha dit, com a representant del ministeri públic. És fiscal adjunta des del maig de l’any 2000. 

Fonamentalment, el Consell Superior de Justícia avaluarà els mèrits i l’experiència que acreditin cadascuna de les candidates. I un altre aspecte a tenir en compte és l’entrevista personal que es realitza a cadascuna de les aspirants i on aquestes han d’exposar, una mica, el seu programa professional, el que els motiva a ocupar la plaça per la qual es presenten i quins reptes es fixen. El parer dels magistrats actuals de la jurisdicció, en certa manera, també compta. 

La darrera jurista en accedir al Tribunal de Corts va ser la laurediana Canòlic Mingorance, que el Consell Superior va elegir en un concurs amb certa polèmica en què també es van presentar les esmentades Moreno i Bailén al marge de Cristina Bea, que arran del resultat del concurs i de la controvèrsia que hi va haver va acabar agafant una excedència i, per ara, segueix apartada del món judicial.

Comentaris

Trending