Dir “filla de puta” a l’ex per telèfon no és delicte

El Tribunal de Corts absol un home denunciat per la seva antiga parella, a qui va insultar en el marc d’una conversa telefònica que va pujar, i molt, de to

-
-

Insultar per telèfon no es pot considerar delicte. Almenys, no ho és pel Tribunal de Corts. L’òrgan judicial ha absolt un home a qui la seva ex parella havia denunciat per haver-li dit, en el marc d’una conversa carregada de tensió, paraules com “filla de puta”, “puta” o “mala mare”. Per als magistrats, més enllà de ser expressions desafortunades, no són prou greus per condemnar-lo.

El processat, i ara absolt, havia mantingut una relació amb la dona durant quinze anys, fruit de la qual tenien una filla en comú. El febrer del 2016, tots dos van separar-se i la relació es va anar deteriorant fins que, un dia d’agost, es van discutir de forma important per telèfon. La conversa va anar pujant de to i ell li va acabar insultant. En concret, li va dir “filla de puta, “puta” i “mala mare”. La dona va denunciar i, fins i tot, es va presentar com acusació particular en el procés.

De fet, va ser l’única part que considerava delicte els fets, ja que el fiscal va demanar també l’absolució. En canvi, l’advocat de la dona entenia que hi havia un delicte menor d’injúries. Reclamava que s’imposés a l’home una pena de sis mesos d’arrest domiciliari condicional i una indemnització de gairebé 600 euros. La pretensió, però, ha estat denegada pel Tribunal de Corts.

Els magistrats entenen que els insults es van fer sense publicitat i en el marc d'una relació que s'havia anat deteriorant

En la sentència, els magistrats recorden que “quan el subjecte passiu de la injúria és un particular, sols constitueixen delicte menor (...) les que siguin greus o que hagin estat fetes amb publicitat” i, per tant, les lleus sense publicitat “són atípiques penalment”, ja ni tan sols estan incloses com a contravencions penals. I, com remarca la resolució, els insults es van fer únicament per telèfon en el marc de la conversa mantinguda per tots dos.

L’altre punt a determinar és si les expressions “filla de puta”, “puta” i “mala mare”, que estan “provades”, tenen prou entitat per ser considerades greus. “Les injúries és una infracció eminentment circumstancial, doncs per a valorar la seva entitat s’han de tenir en compte totes les circumstàncies en el marc de les quals es proferiren”, remarca la resolució. Per tant, en aquest cas, s’ha d’analitzar “les circumstàncies personals dels afectats, la seva pròpia conducta i els efectes que d’ella se n’han derivat essent obligatori tenir en compte la valoració social de l’acció o expressió”.

Els magistrats remarquen que les paraules de l’home “s’han de posar en el context en què es proferiren”, que era “una relació que es va anar deteriorant des de la separació provisional” al febrer i que, a més, es van fer “en el marc d’una discussió”. En definitiva, en un context de “mala relació i conflicte entre l’acusat i la seva dona”. Pel que fa als insults concrets –“expressions d’un ús bastant comú en la societat actual”, lamenta el Tribunal-, “no consta que anessin acompanyades d’altres (...) denigrants o vexatòries” ni la seva reiteració ni “un persistent ànim injuriós en l’acusat”. De fet, fins i tot es posa en relleu que “consta el seu pesar mitjançant un missatge via xarxa social” amb el qual va demanar disculpes.

Per aquests arguments, el Tribunal considera que les injúries, en tot cas, serien lleus. Per tant, no constitutives de delicte. Tampoc es pot considerar, indiquen, que siguin una vexació lleu, ja que aquest delicte va quedar fora del Codi Penal l’any 2013. Per això, es considera que s’ha d’absoldre el processat.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending