Detinguts Gil i Torrentallé acusats de malversació de fons i falsedat documental

Comentaris

Detinguts Gil i Torrentallé acusats de malversació de fons i falsedat documental
Detinguts Gil i Torrentallé acusats de malversació de fons i falsedat documental

Agents de la policia vestits de paisà han detingut aquest matí just abans que acudissin als seus respectius llocs de treball, segons algunes fonts, els excònsols de Sant Julià de Lòria Montserrat Gil i Manel Torrentallé. Tots dso estan acusats de malversació de fons públics i de falsedat en document. Pel mateix motiu també ha estat detingut l’encara avui interventor de la corporació, Josep Maria Altimir. L’origen de tot plegat és l’ús inadequat de les targetes de crèdit comunal que al seu dia va posar de manifest el Tribunal de Comptes. Fa molts mesos que la fiscalia va iniciar una investigació d’ofici que hauria anat molt més enllà del que inicialment es pressuposava. L'estupefacció és màxima arreu del Principat. També l'expectació que han generat unes detencions insòlites fins ara a Andorra.

Les detencions han agafat per sorpresa no només als arrestats. També tot el poble de Sant Julià i el país en general. No obstant això, algunes fonts han assegurat, per exemple, que l’excònsol menor mostrava durant la jornada d’ahir molt nerviosisme. No era el cas, per exemple, d'Altimir. Que dimecres va estar treballant fins ben tard de bracet amb el cònsol actual de la parròquia. Les detencions s'han practicat per ordre de la fiscalia. I durant la jornada d'avui era previst que en les dependències policials de l'Obac el fiscal general, Alfons Alberca, interrogués els arrestats. Fins que no s'acabi aquesta diligència no seran posats a disposició judicial, encara que el propi responsable del ministeri públic podria alliberar-los. Si es fan passar davant el batlle, haurà de ser aquest qui determini el futur immediat de Gil, Torrentallé i Altimir.

Segons testimonis presencials de l’arrest, molt discret, Torrentallé ha estat detingut abans d’accedir a les dependències de la Mútua Elèctrica laurediana, de la qual n’és el director financer. Just quan tornava d’esmorzar, una estona després de les nou del matí, l’esperaven agents de policia que ja no l’han deixat tornar al lloc de feina. Les fonts consultades han afirmat que la mateixa operativa, amb els matisos necessaris, s’hauria aplicat amb els altres dos acusats. Altimir feia poca estona que havia sortit de casa, relativament propera a la seu comunal, però no ha sigut a temps a arribar al lloc de feina. Els policies li han sol·licitat abans que els acompanyés i li han explicat que des d'aquell moment estava detingut. A Gil, segons algunes fonts, se l'hauria anat a buscar al seu domicili abans que anés a la feina. 

La discreció ha estat una premissa fonamental. No obstant això, diverses fonts han lamentat que s'hagi optat per una detenció en espais públics i, en algun cas, a la vista de gent, quan se'ls podria haver convocat amb els seus respectius advocats al despatx policial i, després, procedir com s'hagués cregut més escaient. "S'hauria evitat així l'escarni pel qual els han volgut fer passar", segons diverses fonts consultades, que esperen que tot plegat sigui una decisió només fonamentada per criteris jurídics i no hi hagi cap rerefons polític. En tot cas, i des de tot els àmbits, s'ha recordat que per als tres detinguts preval, abans de res, la presumpció d'innocència.

Més enllà dels diners que haurien gastat suposadament de forma indeguda, i que algunes fonts han situat lleugerament per sota de 100.000 euros (els diners pagats amb targetes i sense el degut justificant denunciats pel Tribunal de Comptes el 2013, per exemple, pujaven a uns 43.000 euros) acumulats en diferents dels exercicis que va durar el seu mandat (2012-2015), un element clau que ha conduït a la detenció hauria estat, segons les fonts consultades, la troballa d’una notable documentació que s’hauria falsificat per mirar de justificar algunes de les despeses suposadament injustificades. També s'estaria analitzant si es van falsificar documents per, presumptament, permetre ‘maquillar’ operacions financeres. Darrere d’això hi apareixerien, segons les fonts, alguns dels mals de Naturlandia. El cas encara està ple d’interrogants i tot just tant el comú com els arrestats de forma individual estan començant a articular els seus posicionaments jurídics.

Torrentallé, després de deixar el consolat i fer un acostament a DA, es mantenia en el seu lloc de feina a la Mútua, que va compatibilitzar durant tot el mandat amb la tasca de cònsol menor. Gil s'havia reincorporat al ministeri d'Afers Socials com a coordinadora de les tasques de desplegament de la llei d'atenció social. De la seva banda, Josep Maria Altimir, que va arribar al comú de Sant Julià procedent de l'equip d'interventors de Govern fa uns anys, es mantenia en el càrrec tot i la derrota d'Unió Laurediana perquè era un home també de la confiança de l'actual cònsol, Josep Miquel Vila.

El comú, a disposició de la Justícia

Justament, el cònsol major lauredià s'ha posat "a disposició de la Justícia" per si requereix informació o algun tipus de suport documental. No obstant això, Vila s'ha mostrat, igual com la majoria de ciutadans, "a l'expectactiva", ja que, ha assegurat, no tenia coneixement que es produirien les detencions. El màxim mandatari comunal de Sant Julià ha remarcat el principi de "presumpció d'innocència" per a tots els acusats i ha destacat que l'actuació de la fiscalia ha estat "d'ofici". No obstant això, ha celebrat "la fiscalització" plena dels comptes de les entitats públiques.

Al comú també ha sorprès, més encara que la dels excònsols, l'arrest de l'interventor. "Potser l'han agafat perquè doni informació sobre de quina manera es portaven" els comptes comunals. Aprofundint sobre la detenció d'Altimir, Vila ha informat que segueix treballant pel consistori i que només es prendran accions "en el cas que els fets fossin greus" i que es pogués justificar "una disfunció interna que no està contrastada". "Potser l'han detingut perquè doni informació sobre el procés i sobre com es portava", ha afegit. "Entenc que es pugui pensar que és culpable, però nosaltres no ho entenem així", ha sentenciat. 

Diverses fonts han explicat que Josep Maria 'Txema' Altimir va topar des de l'inici del mandat Gil-Torrentallé amb les maneres de fer dels dos cònsols quant a les despeses que feien i la seva 'peculiar' manera de justificar-les. En molts moments, l'interventor va arribar a mostrar a persones de la seva confiança una elevada preocupació per "coses que li feien fer". Però també és cert que en alguns casos, "la bola es va anar fent grossa". En les al·legacions que va fer la intervenció comunal a l'informe del Tribunal de Comptes, sobre la manca d'acreditació d'algunes de les despeses, Altimir no va poder dir res més que els justificants s'havien extraviat.

L'excònsol major, la més alterada

Segons diverses fonts, després de ser detinguda, el primer dels arrestats que ha arribat a les dependències policials de l'Obac ha estat l'excònsol major laurediana Montserrat Gil. Després a fer cap cap al despatx de policia Manel Torrentallé i, finalment, qui s'ha traslladat cap les dependències amb la coordinació dels especialistes en delictes econòmics de la policia i sota la tutela del fiscal ha estat Josep Maria Altimir. Segons les fonts consultades, tots tres han estat tractats com qualsevol altre detingut i, quan ha calgut, se'ls ha traslladat a les cel·les. Les mateixes fonts han assegurat que la més alterada dels tres detinguts era Gil.

Comentaris

Trending