Demanen explicacions al cap jurídic de Vall Banc pels suposats suborns als fills de l'expresident de Panamà

Comentaris

Demanen explicacions al cap jurídic de Vall Banc pels suposats suborns als fills de l\'expresident de Panamà
Demanen explicacions al cap jurídic de Vall Banc pels suposats suborns als fills de l\'expresident de Panamà

El despatx legal panameny Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal) ha demanat explicacions a l’actual cap del departament jurídic i de compliment normatiu de Vall Banc, Xavier Díaz, sobre les societats amb les quals s’haurien suposadament pagat suborns a dos fills de l’expresident panameny Ricardo Martinelli en el marc de l’escàndol de la constructora brasilera Odebrecht. 

Díaz era l’encarregat de BPA Serveis, l’entitat que va sol·licitar a Alcogal la creació de les societats Pachira i Mengil. Alhora, segons fonts del despatx jurídic panameny, en la relació de persones vinculades formalment a les dues societats citades no hi apareixen en cap cas els fills de l’antic mandatari del país centreamericà. Des d’Alcogal es lamenta que Díaz es faci l’orni i no respongui ni a aquesta ni a d’altres peticions que, segons les fonts consultades, s’haurien formulat des del bufet.

Arran de les declaracions judicials fetes per un antic responsable d’Odebrecht (Luiz Eduardo Soarez ‘Luizinho’, que va pactar beneficis legals amb la fiscalia americana), una empresa multinacional d’origen brasiler i uns 70.000 treballadors que operava amb els principals bancs d’arreu del món, va transcendir que entre els centenars de dirigents polítics i persones que la constructora hauria suposadament subornat per obtenir adjudicacions hi havia dos fills de Martinelli. 

I que aquests dos haurien percebut uns sis milions de dòlars a través dels comptes que les dues societats panamenyes esmentades tenien a BPA. Però l’entitat andorrana, segons fonts de la mateixa, va ser una simple transmissora i mai li va constar ni li consta encara que a Pachira i Mengil hi apareguessin els fills de l’expresident de Panamà. “Si hi haguessin aparegut persones políticament exposades relacionades amb aquelles societats els comptes s’haurien denegat”, han assegurat les fonts.

De fet, per això els responsables d’Alcogal haurien contactat amb Xavier Díaz. Segons fonts properes al despatx jurídic panameny, s’hauria rebut amb “consternació “ i “certa indignació” la possibilitat que societats creades per aquell bufet puguin ara sortir esquitxades en l’escàndol d’Odebrecht. Més quan a Alcogal només tenen constància d’uns apoderats de Pachira i Mengil que en cap cas tenen a veure amb Martinelli.

De fet, el despatx jurídic voldria que Díaz, com a responsable que era de BPA Serveis i contacte d’Alcogal per a la creació, gestió i manteniment de les societats que l’entitat filial de BPA obria a Panamà, els confirmi que les persones que figuren com a apoderades de les societats “serien les que van obrir els comptes i, alhora, els seus beneficiaris finals registrats”. Però Díaz no estaria donant senyals de vida, segons les fonts consultades, que també han assegurat que s’han intentat posar en contacte amb l’ara responsable de Vall Banc per saber com han d’actuar de cara al manteniment d’altres societats que encara estan sota la tutela ja sia de BPA en el format intervingut o del nou banc que aixopluga JC Flowers.

Comentaris

Trending