Del riu tenyit de verd al màstil trencat de la barca de Sant Pol

Comentaris

Del riu tenyit de verd al màstil trencat de la barca de Sant Pol
Del riu tenyit de verd al màstil trencat de la barca de Sant Pol

Mai abans el verd havia ‘triomfat’ tant com aquest matí. Naturalesa a banda, és clar. El colorant usat pels tècnics francesos que intenten aclarir què va passar a l’aqüífer d’Arinsal que va originar un malestar digestiu a uns quatre mil catalans el juliol passat ha fet ‘furor’. O millor: ha causat alarma. La policia i el departament de medi ambient han rebut un bon nombre de trucades de ciutadans alertant de la situació. El Valira era verd. Un riu al qual, de ben segur, no podrà navegar la barca que l’Ajuntament de Sant Pol de Mar va regalar al comú d’Andorra la Vella. Aquest dijous ha aparegut amb el màstil trencat. Després, operaris comunals l’han retirat per evitar que desaparegués.

Però primer és el primer. I de bon matí el riu Valira era verd. Ben cridaner en alguns indrets. Malgrat que el Govern havia informat que s’usarien colorants en els treballs analítics que han de durar entre sis i vuit setmanes a la font d’Arinsal, ben poques persones han parat compte en què fos aquesta la circumstància. Qui més qui menys ha fet alguna fotografia i ha intentat saber el motiu del vessament. Perquè durant una bona estona molts ciutadans han pensat que es tractava d’alguna fuita que havia tenyit el riu.

Res més lluny de la realitat, però. Era el colorant, verd en aquesta ocasió, que s’emprava en les anàlisis a Arinsal. Davant l’allau d’alertes, temors i advertències, el ministeri de Salut s’ha vist amb l’obligació de recordar que la coloració del riu Valira responia, com s’ha dit, als treballs d’investigació sobre la contaminació de la font d’Arinsal realitzada per l’empresa francesa Antea Grup, contractada pel Govern. 

Per aquestes actuacions s’estan fent servir substàncies colorants específiques, àmpliament utilitzades en aquest tipus d’estudis com a traçadors, per identificar els punts on es podria haver originat algun vessament que hagués pogut provocar la contaminació. Aquests colorants són innocus tant per a les persones com per al medi natural i es degraden perfectament al medi aquàtic fins a desaparèixer. S’ha hagut d’avisar, també, les autoritats catalanes i espanyoles, atès que, és clar, l’aigua ha passat frontera avall.

Una vegada aclarit que no hi havia res de perillós, han començat a aparèixer alguns ‘memes’. Justament, el fet que l’aigua verda circulés Valira avall i passés a terres urgellenques  ha servit per fer algunes de les ironies. Els treballs d’investigació s’allargaran durant les pròximes setmanes, però ja no s’han d’abocar més colorants, i per tant no s’hauria de tornar a produir cap nova coloració al riu. Posteriorment, l’empresa contractada podrà analitzar la informació recollida per elaborar l’informe detallat de resultats. Està previst que l’informe de conclusions es pugui lliurar durant el mes de maig.

Barqueta

Mentrestant, el comú d’Andorra la Vella presentarà una denúncia a la policia perquè es miri de saber l’autoria de la bretolada que hauria comportat el trencament del màstil de la barca regalada per Sant Pol de Mar a la capital del Principat. Des de fa un temps, la barqueta està ubicada com si d’un monument es tractés a l’avinguda Tarragona, a pocs metres de la seu de la Justícia. La corporació habitualment presenta denúncies cada cop que es malmet el mobiliari urbà.

Comentaris

Trending