De l’estació d’autobusos a la mútua dels agents de circulació d’Escaldes: tot judicialitzat

Comentaris

De l’estació d’autobusos a la mútua dels agents de circulació d’Escaldes: tot judicialitzat
De l’estació d’autobusos a la mútua dels agents de circulació d’Escaldes: tot judicialitzat

Si el projecte de l’estació d’autobusos s’ha judicialitzat per obra i gràcia del Col·legi d’Arquitectes d’Andorra (COAA), la polèmica per la retenció de l’1,5% en el salari dels agents de circulació per destinar-lo a la mútua que ha de cobrir les eventualitats en matèria de salut l’haurà de tractar el Tribunal Constitucional (TC).

La sala administrativa de la Batllia ha admès a tràmit la demanda del COAA contra el projecte de les obres de construcció de l’estació d’autobusos. Després de donar-hi voltes, els professionals de l’arquitectura han decidit portar a la Justícia una història que des del primer dia ja van advertir al Govern que s’estava passant de llest. Aprofitant el desenvolupament del pla parcial del Prat del Rull, la construcció dels vials de la zona on s’ha de construir la seu de la Justícia, l’executiu va afegir-hi l’estació d’autobusos.

Sense que hi hagués formalment l’adjudicació d’un nou projecte i tot i que l’encàrrec suposava l’increment màxim del 20% que preveu la legislació per a desviacions cobertes legalment, per dir-ho així. Tampoc no hi va haver nou concurs perquè mai no s’ha publicat al BOPA malgrat que els projectes relatius als vials i els de la infraestructura per a recepcionar el transport col·lectiu de passatgers tenen números diferents.

L’estació d’autobusos està en una fase molt avançada. De fet, ja se n’ha adjudicat la gestió i el manteniment a una UTE que han de constituir set empreses andorranes del ram del transport de viatgers. No obstant això, la degana del COAA, Zaira Nadal, ha explicat a l’Agència de notícies d’Andorra (ANA) que la intencionalitat del col·lectiu a aquestes alçades no és pas aconseguir que el projecte es tiri enrere. L’objectiu és que la Justícia doni la raó als arquitectes i així el Govern tingui clar que les coses s’han de fer d’una forma concreta i ordenada. I que no es poden anar fent projectes com a suposats pegats d’altres treballs anteriors.

I mentre la Batllia admetia aquesta demanda, publicada al BOPA, el butlletí oficial també s’ha fet ressò aquest dimecres de l’admissió a tràmit, en aquest cas per part del Tribunal Constitucional, d’un recurs d’empara plantejat per agents de circulació del comú d’Escaldes. L’anàlisi, discussió i decisió sobre aquest recurs s’afegeix a un altre que hi havia en marxa des del mes de juliol. 

Els agents pretenen atacar la decisió de la sala administrativa del Tribunal Superior (TS) que el mes d’abril passat va donar per bona la resolució de primera instància que declarava ajustada a dret la retenció de l’1,5% practicada a la nòmina dels demandants en aplicació de l’Ordinació de creació de la mútua dels agents de circulació i atenció ciutadana del comú escaldenc.

Els recurrents davant el TC consideren que tant l’esmentada sentència del TS com l’aute posterior que denega l’incident de nul·litat plantejat, vulneren el dret a la jurisdicció reconegut a l’article 10 de la Constitució i demanen al TC que anul·lin les esmentades decisions i obligui el TS a tornar-se a pronunciar sobre el cas.

Comentaris

Trending