DA reivindica una altra majoria i ‘renuncia’ a la Massana per ser “generosos” amb Ciutadans Compromesos

Comentaris

-
-

Demòcrates per Andorra (DA) ha celebrat aquesta nit un congrés extraordinari per validar les set llistes que presenta a les eleccions del 7 d’abril. La formació ‘taronja’ ha renunciat a fer candidatura pròpia a la Massana perquè, com ha explicat, per exemple, l’aspirant a cap de Govern, Xavier Espot, hi ha afiliats de DA que estan immersos al projecte de Ciutadans Compromesos (CC) i perquè hi ha “coincidències ideològiques i  programàtiques” amb la plataforma parroquial massanenca, ara amb vocació de partit. CC també ha presentat llista aquest vespre amb Carles Naudi i Raül Ferré al davant i amb una voluntat de “no anar contra ningú” i contribuir a “l’estabilitat i la governabilitat” del país sense donar “xecs en blanc a ningú” i mantenint la independència al Consell General. És a dir, no entrant a cap grup parlamentari aliè.

A la seva manera, tant demòcrates com els ‘ciutadans massanencs’ han fet el ple. Els dos locals -DA ha celebrat el congrés extraordinari al centre congressual d’Ordino i CC en un establiment de restauració de les Fontetes- on han celebrat sengles presentacions han omplert. I s’hi han vist suports significatius. O més que suports, presències significatives. Tot el Govern o gairebé a Ordino, on també hi havia un dels màxims impulsors de Virtus Unita, Josep Duró, i tot el comú -que canviarà Raül Ferré per Olga Molné com a cònsol menor- a l’acte de CC, que també ha estat seguit en part per Joan Carles Camp, segon de Pintat a la ‘terceravia’ o l’exconseller general demòcrata Daniel Armengol. Totes dues formacions s’han volgut mostrar equidistants respecte l’altra. Però han donat a entendre que hi ha molta connexió entre elles. 

Com ha remarcat Espot, DA ha fet un gest de “generositat” vers Ciutadans Compromesos per evitar una “confrontació”, i encara que ha assegurat el candidat demòcrata que evidentment no esperen cap retorn immediat -és a dir, no preveuen que obertament CC demani el vot per DA a la llista nacional- sí que aspiren a tenir el suport massanenc si són la llista més votada. Espot i el president del partit, Eric Jover, han assegurat que les candidatures estan dissenyades per intentar retenir la majoria absoluta. “Andorra es mereix una nova majoria de Demòcrates”, ha arribat a dir durant la seva intervenció a l’escenari ordinenc l’encara ministre d’Educació en funcions. I el repte és assolir-la, com ha corroborat el seu company en el gabinet al capdavant d’Afers Socials, Justícia i Interior.


Carles Naudi es dirigeix als assistents a la presentació de la llista de CC al costat de Josep Maria Rossell, Assumpta Casanovas i Raül Ferré (d'esquerra a dreta). | ALTAVEU

 

De la seva banda, Carles Naudi i Raül Ferré, però també el cònsol de la Massana i president de CC, David Baró, han volgut remarcar molt i molt el caràcter “independent” de la formació. La voluntat de “no anar contra ningú” i contribuir a que “el país i la parròquia” avancin. Naudi ha insistit en què CC és “la materialització de diverses sensibilitats polítiques i ideològiques” i tot i lamentar que com a mínim una part dels liberals massanencs hagin deixat el teòric vaixell parroquial comú no hi ha volgut insistir massa. De fet, la voluntat de Naudi i CC ha estat “evitar un ball de bastons”. “Garantir la governabilitat” també ha estat una de les frases que més han repetit els dirigents de la formació parroquial. 

'Reforç massanenc' a la llista nacional de DA

Els demòcrates presenten dos massanencs, que alhora reflecteixen dues sensibilitats ideològiques i, sobretot, familiars diferents, entre els primers deu llocs de la llista nacional. Ester Molné i David Montané faran que la Massana tingui un pes superior a la nacional que altres parròquies, si es pot dir d'aquesta manera. En conjunt, tal com han expressat després de l'acte congressual Espot i Jover, les candidatures demòcrates, a parer dels dos dirigents de la formació, representen clarament la realitat de la societat andorrana. "Hem de defensar un projecte nacional", ha remarcat el candidat a cap de Govern mentre que el president de la formació remarcava el fet que cal "bastir" novament una majoria demòcrata a la cambra parlamentària "per generar noves oportunitats" per a la ciutadania en el seu conjunt.

Espot ha parlat obertament de "candidatures guanyadores" en aquells territoris on es presenten, alhora que ha remarcat que "cada parròquia" té un recorregut electoral "diferent". "Basem les properes eleccions en el nostre projecte polític", ha remarcat el candidat demòcrata sense voler entrar a fer travesses, menys encara sense conèixer ni el nombre ni el contingut exacte de llistes que hi haurà. Espot ha afirmat que espera una campanya "constructiva" -de fet, ha contraposat suposadament el tarannà de Ciutadans Compromesos al de la resta de forces pel fet de dir que no aniran en contra de ningú- i ha demanat foragitar "les afirmacions gratuïtes o desagradables" perquè "no contribueixen a elevar la categoria de la política nacional".

A les parròquies

Territorialment, la majoria de duets electorals ja es coneixien, o s'han anat avançant els darrers dies. Si hi havia algun dubte, durant el congrés s'ha confirmat que Marc Pons abandona el comú d'Andorra la Vella per ser el número 2 de la llista de la capital amb Enric Tarrado liderant-la. L'exconsellera Sílvia Riva finalment no va enlloc i serà, juntament amb Meritxell Verdú, vencedores el 2011 per sorpresa, la presentadora de la llista. Per la resta, en els llocs titulars, el que ja se sabia. Ara, calia està pendent a algunes posicions que poden entrar en joc en el cas que DA hagi de formar Govern.

L'Altaveu ja va avançar que Berna Coma és la primera suplent a Ordino, on Joan Martínez Benazet és ministrable. Juan Carlos Ramos seria el recanvi de Jordi Torres Falcó a Encamp en el cas que el titular d'Ordenament Territorial repeteixi a l'executiu. Encara que és poc previsible, però no descartable del tot, que Sílvia Calvó repeteixi al Govern ni que DA guanyi, ha estat una sorpresa relativa que Miquel Aleix hagi sortit de les llistes -ell així ho volia- i la primera suplent d'Escaldes sigui Montserrat Capdevila, excònsol menor i major i que semblava allunyada de tota activitat política.

Un altre suplent de llarga trajectòria és qui tanca la llista territorial a Sant Julià, el fins ara president del grup parlamentari demòcrata Ladislau Baró. I en una de les parròquies on més maldecap ha donat la confecció de la candidatura, finalment és Aitor Osorio qui finalment ocupa la primera plaça de suplent i, en cas de victòria de DA a Canillo, previsiblement hauria d'accedir al Consell General a final d'any perquè el compromís amb Meritxell Palmitjavila, líder de la candidatura, és que assumeixi les regnes de la candidatura per reconquerir el comú canillenc. 

 

 
 

 

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending