DA demana tramitar per la via d’urgència tretze iniciatives legislatives com la llei d’Educació o la de família

Si la Sindicatura acorda, com molt probablement passarà, la sol·licitud feta pel grup parlamentari majoritari, aquests textos s’hauran de treballar durant els mesos de gener i febrer, inicialment festius

-
-
Els tretze consellers ‘ordinaris’ de Demòcrates per Andorra (DA) -es a dir, tots menys els dos síndics- han sol·licitat a Sindicatura que acordi tramitar per la via d’urgència fins a tretze projectes o proposicions de llei per tal de garantir-ne la seva aprovació abans no s’acabi la legislatura. Entre les iniciatives legislatives que es volen urgents hi ha la relativa al cos d’educació, la de la reproducció assistida o la de la persona i la família. En canvi, no hi figuren els textos laborals o la llei de la Funció Pública. En aquests casos, però, ja s’hi està treballant de forma molt ferma.

Si s’acorda la petició feta per DA, com pràcticament ningú no pot dubtar que s’acordarà, això voldrà dir que es podran habilitar dies dels mesos de gener i febrer, inicialment de vacances parlamentàries, per tal que les respectives comissions treballin les normatives i puguin ser aprovades abans no s’acabi la legislatura. De fet, en una de les compareixences posteriors a la reunió de la junta de presidents, la subsíndica general, Mònica Bonell, ja havia deixat entreveure que caldria que els consellers treballessin ‘fora de temporada’, és a dir durant els mesos de gener i febrer. És a dir, aprofitar tots els dies abans de la dissolució.

En concret, les iniciatives legislatives que DA sol·licita ara tractar pel procediment d’urgència -hi ha altres textos que ja tenen aquesta consideració a petició del Govern- són: el projecte de llei de tècniques de reproducció humana assistida; la modificació del Codi de l’administració; els canvis previstos a les professions titulades i col·legis professionals; els projectes de llei del cos d’educació i el relatiu a la igualtat de tracte i no-discriminació; les modificacions de la llei de la CASS per fer possible, d’una banda, la nova cotització dels autònoms i, de l’altre, el reemborsament relatiu al sistema del metge referent.

El llistat demòcrata també inclou els projectes de llei relatius a la conservació del paisatge; el de transparència i accés a la informació; el que regula el cos diplomàtic i els que estableixen, d’una banda, la responsabilitat penal dels menors d’edat i, de l’altra, els drets dels infants i dels adolescents. Finalment, DA també pretén que s’aprovi amb celeritat una proposició de llei impulsada per la pròpia formació, la relativa a la persona i la família, que entre altres coses flexibilitza les condicions per divorciar-se.

Comentaris (3)

Trending