La tercera edició del Curs de pedra seca deixa barraques reparades i fins a 30 metres de mur

Ha tingut lloc als prats d’Encodina, a Ordino, i hi ha participat persones amb perfils molt diferents, però que, segons l’organització, han creat un bon equip i han tingut bona complicitat

Participants del curs de pedra seca.
Participants del curs de pedra seca.

La tercera edició del Curs d’artesans de la pedra seca s’ha tancat amb un balanç positiu, tan pel que fa a la participació, com per la implicació. Durant els cinc dies de durada s’han aconseguit aixecar gairebé 30 metres de mur, s’ha dut a terme la restauració d’una barraca parcialment enderrocada i s’ha fet la reparació dels sostres malmesos de dues barraques més. L’emplaçament, als prats d’Encodina, ha facilitat la feina, així com el grup de persones molt divers, però bona complicitat.

La iniciativa, organitzada pel departament de Patrimoni Cultural del ministeri de Cultura i Esports, juntament amb l’espai socio-cultural de Cal Pal i l’assessorament de Xavier Llovera, té per objectiu impulsar l’ús de la tècnica de la pedra seca, i donar a conèixer i difondre un art sovint desconegut, però molt propi del paisatge andorrà.

El curs s’ha dut a terme als prats d’Encodina, a la parròquia d’Ordino, un espai que compta amb gran quantitat de murs i parets de tanca, i de les típiques barraques o aixoplucs que servien de refugi contra les inclemències del temps o també d’espai per a guardar les eines. Han participat al curs perfils molt diferents: des d’obrers de la construcció, arquitectes, restauradors, guies de muntanya o fins i tot, gent que gestiona terrenys i parcel·les delimitades per murs de pedra seca.

Els participants han pogut adquirir nocions bàsiques de com aixecar murs i restaurar barraques, sobre l’ús de les eines, entendre la morfologia de les pedres per seleccionar-les i utilitzar-les de la manera més idònia, observar l’arquitectura de la pedra seca del seu entorn i saber actuar amb l’estil constructiu de muntanya. Tanmateix, els participants han pogut prendre consciència de la importància de preservar aquest llegat tan arrelat al país.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending