La iniciativa, organitzada pel departament de Patrimoni Cultural del ministeri de Cultura i Esports, juntament amb l’espai socio-cultural de Cal Pal i l’assessorament de Xavier Llovera, té per objectiu impulsar l’ús de la tècnica de la pedra seca, i donar a conèixer i difondre un art sovint desconegut, però molt propi del paisatge andorrà.
El curs s’ha dut a terme als prats d’Encodina, a la parròquia d’Ordino, un espai que compta amb gran quantitat de murs i parets de tanca, i de les típiques barraques o aixoplucs que servien de refugi contra les inclemències del temps o també d’espai per a guardar les eines. Han participat al curs perfils molt diferents: des d’obrers de la construcció, arquitectes, restauradors, guies de muntanya o fins i tot, gent que gestiona terrenys i parcel·les delimitades per murs de pedra seca.
Els participants han pogut adquirir nocions bàsiques de com aixecar murs i restaurar barraques, sobre l’ús de les eines, entendre la morfologia de les pedres per seleccionar-les i utilitzar-les de la manera més idònia, observar l’arquitectura de la pedra seca del seu entorn i saber actuar amb l’estil constructiu de muntanya. Tanmateix, els participants han pogut prendre consciència de la importància de preservar aquest llegat tan arrelat al país.
Comentaris