Política Lingüística col·labora en l’actualització del Diccionari general de l’esport

La nova versió incorpora més d’un centenar de noves entrades en aquest àmbit i fa que se superin ja les 11.500

El diccionari general de l'espot incorpora un centenar d'entrades noves.
El diccionari general de l'espot incorpora un centenar d'entrades noves.

En el marc del conveni entre el Centre de Terminologia Catalana (TERMCAT) i el Departament de Política Lingüística del ministeri de Cultura i Esports, s’han afegit o actualitzat més d’un centenar d’entrades del Diccionari general de l'esport. Amb aquests, ja són 11.528 els termes que es poden consultar en línia. Tots ells amb equivalents en altres llengües i definicions.

Entre les noves paraules que s’han introduït hi ha termes de conceptes generals de l’esport (per exemple, categoria d’edat), gimnàstica (entrenament de carrer), ciclisme (canvi intern), esports d’hivern (fresar), esports de pilota (aclarida), bàsquet (alley-oop [o mat al vol]), futbol (llançar-se a la piscina), rugbi (passada plana), hoquei sobre gel (impuls en C), muntanyisme (absorbidor d’energia) i esports adaptats (escalada adaptada). Les modificacions s’han tirat endavant tenint en compte les indicacions dels usuaris, la col·laboració amb les federacions esportives i el suport d’especialistes tant de l’àmbit català com d’Andorra, que han avaluat les denominacions de modalitats d’hivern obsoletes o en desús. Les fitxes modificades d’aquest àmbit es poden consultar també a la Terminologia dels esports d'hivern.

Tots els termes nous es poden consultar agrupats en l’apartat de ‘Noves incorporacions’ del diccionari en línia. Amb aquestes actualitzacions anuals del Diccionari general de l’esport, el TERMCAT manté el compromís de garantir en aquest àmbit la consulta d’una gran quantitat de terminologia, estructurada per modalitats i permanentment adaptada als canvis i les innovacions, sempre amb la col·laboració inestimable d’usuaris, especialistes i, sobretot, de les federacions esportives agrupades sota la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i del Govern.

El Diccionari general de l’esport es va publicar inicialment l’any 2010, elaborat pel TERMCAT amb la col·laboració de la UFEC i diverses federacions balears i valencianes, i amb el suport dels respectius departaments de Política Lingüística dels governs andorrà, català i balear. Forma part dels més de 160 títols que ofereix l’entitat a través de la seva web.

Des del Govern es renova periòdicament el conveni existent amb aquest organisme, ja des del 1997. L’objectiu és seguir elaborant i editant diccionaris, vocabularis, lèxics i terminologies per difondre els termes adequats en català d’especialitats esportives, mèdiques, científiques i tècniques. Els àmbits de l’esport, l’educació, els drets humans, les relacions internacionals o la ciberseguretat són alguns dels que han ampliat i actualitzat el vocabulari gràcies a aquesta col·laboració.

Comentaris

Trending