El Museu de la Miniatura ven una part de la col·lecció d’icones mentre negocia la seva continuïtat

El ministeri de Cultura convoca Zorzano a una reunió per mirar de trobar una solució mentre l’empresari assegura que no pretén diners però sí que s’estableixi un marc legal clar per als promotors culturals privats

Una de les icones que es posen a la venda.
Una de les icones que es posen a la venda. MUSEU DE LA MINIATURA D'ORDINO

El Museu de la Miniatura d’Ordino posa a la venda una part de la col·lecció privada d’icones, que no estan exposades, però que tenen un valor notable, segons que ha anunciat l’empresari i impulsor de l’equipament des de fa pràcticament tres dècades, Toni Zorzano. Alhora, i tot i anunciar el tancament del museu, la continuïtat de l’establiment encara està sobre la taula. La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha convocat Zorzano a una reunió dilluns per mirar de reconduir la situació.

Zorzano ha explicat que posa a la venda 128 de les prop de 300 icones de què disposa, majoritàriament guardades en un armari i degudament certificades. Són la immensa majoria dels segles XVI a XVIII i estan valorades entre 3.000 i 100.000 euros, “encara que n’hi ha més de 10.000 que de 100.000”, ha explicat l’empresari, que ha indicat que el museu, si té continuïtat, segurament tindria successors, però és molt complicat que els hereus vulguin fer res de les icones que durant anys ha anat comprant i col·leccionant, invertint bona part dels guanys que ha fet en altres negocis.

“Fa 27 anys em van prometre una estufa i he hagut d’anar passant hivern rere hivern sense estufa i passant fred”. I l’empresari ordinenc diu que n’està “fart”. “No vull diners, però tampoc no accepto que se’n riguin de mi”

Toni Zorzano ha assegurat que la ministra l’ha convocat per parlar d’una possible solució per al museu que no hagi de conduir al seu tancament. “Estic gairebé segur  d’allò que em vol dir, però anirem a escoltar”, ha indicat l’empresari, que ha recordat que “fa 27 anys em van prometre una estufa i he hagut d’anar passant hivern rere hivern sense estufa i passant fred”. I diu que n’està “fart”. “No vull diners, però tampoc no accepto que se’n riguin de mi”. I lamenta que s’hagi fet passar sempre el seu museu com “un museu, el mateix que una carnisseria o una peixateria, i anar pagant impostos. I amb els impostos que pago del meu museu, l’Estat pot oferir gratis entrades als seus museus”.

Zorzano és molt dur amb l’actual cònsol major d’Ordino, un Josep Àngel Mortés respecte del qual diu tota mena d’improperis irreproduïbles a no ser que l’empresari es vegi en risc d’una querella a la qual hauria de respondre solidàriament el mitjà. “A la meva edat puc dir el que vulgui i si m’envien a la presó, amb un bon esmorzar en tinc prou”, indica tot lamentant que un cònsol que ha convertit Ordino “en un formatge gruyère i un bosc de grues, em fa retirar tres OPIS del meu museu perquè diu que malmeten la imatge de la parròquia”.

Finalment l’empresari assegura que no pretén cap benefici econòmic sinó que s’estableixi un marc legal que permeti donar suport als promotors culturals privats “d’una forma justa”. I no pugui ser que en casos com el Thyssen se’ls subvencioni o s’arribi a modificar una llei perquè la importació i exportació de quadres estigui menys gravat i “puguin fer xantatge a l’Estat espanyol” i, en canvi, “a d’altres se’ns digui que no se’ns pot ajudar de cap manera. I no ho dic només per mi. Recordo que han tancat tant el Museu del Tabac com el Museu del Perfum”.

Comentaris

Trending