El Consell General ja té transcrits un centenar dels 8.000 documents que pretén ‘actualitzar’

(AMB VÍDEO) El síndic ha fet lliurament del llibre d’actes recuperat després d’anys de desaparició a la ministra i les tècniques de Cultura que en faran la custòdia en les dependències de l’Arxiu nacional i en poc més d’un mes el tindran digitalitzat

Preparant el maletí per encabir-hi el llibre.
Preparant el maletí per encabir-hi el llibre. Toni Solanelles

El projecte de transcripció d’actes, de documents del Consell General, va avançant, i hores d’ara, l’equip contractat per Sindicatura i que està immers en aquesta tasca des de final d’any ja ha transcrit un centenar dels aproximadament 8.000 documents que es pretenen copiar en sistemes d’escriptura actuals. La feina s’allargarà tres anys o tres anys i mig més. I contindrà la transcripció de les actes que s’inclouen en el llibre que es va recuperar fa quinze dies després de dècades desaparegut.

El llibre en qüestió ja ha ingressat en custòdia a l’Arxiu nacional i en un mes aproximadament estarà digitalitzat i restaurat. El síndic general, Carles Ensenyat, ha fet lliurament del volum a la ministra Mònica Bonell i les tècniques de Cultura que en faran la custòdia en les dependències de l’Arxiu nacional.Ensenyat ha tornat a remarcar que, en general, el llibre es troba en molt bones condicions, ha insistit en el fet que “ens donem per satisfets” en haver-lo recuperat i “no ens pertoca donar-hi més voltes” en relació amb qui podia tenir el tom i com va desaparèixer. El síndic sí que ha lamentat no tenir més acotat des de quan podria faltar el volum, que recull les actes del Consell General des del 1743 al 1864.

WhatsApp Image 2024 03 19 at 18.04.27
Carles Ensenyat i Mònica Bonell mirant-se el llibre. Toni Solanelles

La titular de Cultura ha assegurat estar “molt contents” d’haver pogut trobar el llibre i ha agraït a Sindicatura que es faci confiança als serveis de Patrimoni Cultural per tal que “en un mes o un mes i poc” el tom estigui digitalitzat. Bonell ha destacat que la troballa és especialment significativa per als investigadors, que podran disposar de més informació d’un període fins ara mancat d’aquesta documentació. La digitalització s’inclourà en el pla anual que el ministeri té contractat, i que suposa una inversió global d’uns 30.000 euros. Així, digitalitzar un llibre com l’ara trobat pot tenir un cost de no gaire més de 200 euros.

La digitalització i la restauració es farà de manera paral·lela. El document, més que grans restauracions, necessita potser “una neteja”, ha explicat el síndic, que abans de ser dipositat en un maletí per ser traslladat cap a l’arxiu de manera pedestre, l’ha fullejat al costat de la ministra. La restauració estricta “l’assumeix el ministeri” i les seves professionals, mentre que la digitalització la fa una empresa estrangera especialitzada en la matèria i que ja té a l’Arxiu nacional la maquinària necessària per dur a terme la feina.

Carles Ensenyat ha explicat que hi ha cinc llibres d’actes inclòs l’ara recuperat. Tres que el precedeixen i un que li va al darrera. Aquest darrer es troba en les dependències del propi Consell General, mentre que els altres tres els conserva l’arxiu, com fa amb els documents procedents de l’armari de les 7 claus que van ser traslladats a l’Arxiu nacional arran d’un acord de 22 de març de 1993. Caldrà veure finalment on es conserva el llibre que ara es restaurarà. El síndic no hi ha posat cap pro. “L’important és que estigui en el millor estat de preservació possible”, ha indicat.

El màxim responsable del poder legislatiu ha explicat que, ara per ara, s’han transcrit les actes que van del 1289 al 1419 més un privilegi. I que es transcriuran “totes les actes fins que hi va haver màquina d’escriure”, que ja fa la lectura molt més fàcil. Ensenyat ha assegurat que una vegada recuperat el llibre que va de 1743 a 1864, no hi ha cap altre document que formalment estigui inventariat com a perdut, encara que, en la documentació existent “hi ha referències a documents que no hi són”, però això no vol dir, ha deixat clar Ensenyat, que s’haguessin sostret. Simplement, es podrien haver fet malbé, cremat o extraviat.

El llibre s'ha col·locat en un maletí de seguretat.
El llibre s'ha col·locat en un maletí de seguretat. Toni Solanelles

En aquest sentit, el mandatari parlamentari ha explicat, gairebé a títol d’anècdota, que un secretari general del Consell de finals del segle XIX o principi del segle XX va ser acomiadat per perdre un privilegi del rei Ferran. Alhora, Ensenyat ha recordat que les actes del 1289 al 1419 “no estan relligades” i, per tant, en podrien faltar. Ara bé, “sabem que de llibres no en falten”. El que no hi era ja hi és.

Igual com aviat hi haurà, també, els frescos de Sant Esteve. És clar, no són llibres i no és del segle XVIII i XIX. És un mural romànic força anterior. Sobre aquesta qüestió, la ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha afirmat que “estem treballant amb tot el tràmit administratiu d’importació i exportació” alhora que s’està elaborant el projecte de llei del crèdit extraordinari per poder pagar els dos murals pictòrics, el cost dels quals s’ha pactat en 2.750.000 euros.

Comentaris (5)

Trending