La intervenció a la farga del Madriu ‘revela’ les primeres ‘novetats’

Un sondeig arqueològic a tocar d’un dels murs ha evidenciat una fase d’ocupació anterior a la construcció del martinet, del qual ja se’n pot veure part de l’enclusa i el fornal

Una imatge general de l'actuació arquelògica.
Una imatge general de l'actuació arquelògica. patrimoni cultural

Els treballs arqueològics iniciats fa tot just una setmana al tomb de la farga i el martinet de la Vall del Madriu ja estan donant els primers fruits. Un sondeig arqueològic a tocar d’un dels murs ha evidenciat una fase d’ocupació anterior a la construcció del martinet, de finals del segle XVIII i del qual ja se’n pot veure part de l’enclusa i el fornal. S’està en plena primera fase d’una intervenció global que ha de durar uns tres anys.

Malgrat les inclemències meteorològiques, la intervenció a la farga del Madriu avança a bon ritme. I segons que ha publicitat el departament de Patrimoni Cultural del ministeri, que lidera el projecte, s’ha restaurat el sector est del mur de tancament del Prat de Paleta amb la tècnica de la pedra seca. I ha estat a prop d’aquest mur on s’han trobat elements per corroborar l’ocupació anterior a l’existència del martinet, del qual també se n’ha iniciat l’excavació.

242394919 4668098146567629 1506582446957424398 n
Un detall de la zona on s'està intervenint.

Aquest jaciment arqueològic, declarat Bé d’Interès Cultural (BIC), es troba enmig d’una actuació que ha de servir per salvaguardar-lo i potenciar-lo. El projecte de conservació integral recentment posat en marxa es preveu que, més o menys, tingui una durada d’uns tres anys dels quals, la primera fase, la que s’està duent a terme actualment, només s’ha d’allargar durant un mes.

Durant aquestes aproximadament quatre primeres setmanes, que ja han revelat novetats molt abans com s’ha vist, la feina està centrada en documentar, consolidar i restaurar la farga i el martinet. I també els seus annexos. S’intervé, ara d'entrada, en una zona d’aproximadament 1.400 metres quadrats. L’excavació, l’estudi i la reconstrucció de l’estructura on s’encabia el martinet i la casa de la Farga del Madriu són l’epicentre concret d’aquesta primera fase, juntament ambla consolidació dels vestigis del canal de la ferreria i el botàs.

Comentaris

Trending