Iñaki Rubio publica 'Morts, qui us ha mort?’, una reconstrucció de l'execució de 1943

El llibre recupera l'afusellament de Pere Areny, darrer condemnat a la pena capital, que ja havia novel·lat Antoni Morell

Comentaris

Portada del llibre.
Portada del llibre. Altaveu

Després del 'Bestiari andorrà', Iñaki Rubio publica la novel·la 'Morts, qui us ha mort?’, una reconstrucció de l'execució de 1943 de Pere Areny, el fratricida i darrer condemnat a la pena capital a Andorra. La lectura de la sentència la immortalitzar Valentí Claverol en una foto icònica tot i que el llibre de Rubio n'utilitza una de Manuel Pomares, de la Seu d´Urgell.  Antoni Morell reviuria el cas a 'Set lletanies de mort'. 

Areny, de 29 anys, i amb les facultats mentals pertorbades, va ser afusellat al cementiri vell d'Andorra la Vella per uns fets que van tenir lloc a Canillo quan Pere va disparar contra el seu germà amb una escopeta causant-li la mort. Segons la sentència del Tribunal de Corts, "sent les 3 de la matinada, l'esmentat Pere Areny, després d'assegurar-se que el seu germà dormia profundament, prengué una escopeta calibre 12, que carregada amb balins guardava en l'habitació on dormien, i disparà sobre el seu germà produint-li una ferida a la regió molar dreta, que interessava massa encefàlica, mortal de necessitat".

La sentència, questionada recentment pels descendents de Pere Areny, no deixava lloc a dubtes "de les proves obrants en autes i de la declaració prestada per l'inculpat es desprèn que aquest hauria meditat llargament el crim, i que el mòbil del mateix era fer-se amb l'herència del seu germà". Tres dies després de ser sentenciat, se li va llegir l'aute, seguint el ritual d'execució del 'Manual Digest' en què s’hi especifica que "com de temps immemorial se aja lloablement acostumat en las valls d'Andorra a llegir públicament las sentencias criminals majors, com son las capitals". Aquesta va ser la darrera vegada que es va aplicar la pena de mort a Andorra, ara fa 70 anys, i malgrat que la figura jurídica de la pena de mort es va mantenir al corpus legal del Principat, durant dècades no es va tornar a aplicar.

Iñaki Rubio recupera els fets en un format periodístic amb la reconstrucció dels fets per mitjà de documents que li han facilitat els seus descendents i amb una mica de ficció per retratar l'Andorra del 1943 que entomava com podia els embats del polvorí europeu entre refugiats republicans, espies i fugitius del nazisme. Espanya estava immersa en la pitjor postguerra després de tres anys de Guerra Civil; França patia l'ocupació dels nazis. En aquest context, a cal Gastó, va tronar una escopetada. .El llibre ha estat editat per Comanegra.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending