S’identifiquen fases del segle XVIII i XIX a la farga del Madriu

Es treballs s’han centrat en restaurar la ferreria i documentar les restes

Una zona de la farga del Madriu.
Una zona de la farga del Madriu.

La segona excavació ha permès identificar a la farga del Madriu restes del segle XVIII i XIX i que, per tant, corresponen a moments tecnològics diferents. Enguany, l'objectiu principal dels treballs eren retaurar la ferreria i documentar les restes. A més, també s'ha pogut iniciar les tasques en els murs de l'edifici principal i s'ha restituït el mur de sosteniment nord. Després de les quatre setmanes d'intervenció, no serà fins l'any vinent que es tornarà a intervindre en el jaciment.

L'excavació ha permès constatar que la farga es tracta d'un edifici complex, on s'hi identifiquen clarament els diferents àmbits de treball: un forn de preparació del mineral, el baix forn de reducció, una fornal per provar la qualitat del mineral, la carbonera, un espai intern específic per conservar i tractar la mena, un altre pel carbó, el cambrot, el canal, el mall i les trompes hidràuliques. En aquest sentit, tot i que s'està a l'espera dels resultats definitius, s'han documentat dues fases que corresponen a dues etapes tecnològiques diferents: la primera és anterior a la construcció del martinet (segle XVIII) i la segona és contemporània a la seva utilització (segle XIX).

0901 Farga 1
Una de les intrvencions que s'han realitzat a la farga del Madriu aquest estiu.

Un fet que s’ha produït en el marc de la segona excavació que es du a la zona i que tenia per objectiu restaurar la ferreria i documentar la farga. En el transcurs de les feines, a la ferreria, s’han restaurat més de 60 metres lineals de murs de pedra seca, dels quals 41 corresponen als murs a doble parament dels edificis, que s’estaven malmetent. També s’han consolidat el fornal on s’escalfaven les barres de ferro i el paviment de pedra del cambrot, mentre que el sòl del taller s’ha adequat per tal de protegir la reserva arqueològica.

També s'ha pogut iniciar la tasca de la farga, on s'han restaurat els tres primers trams de murs de l'edifici principal i s'ha restituït el mur de sosteniment nord, que havia cedit i feia perillar la conservació del jaciment. Pel que fa a la sala principal de la casa, s'han documentat dues plantes: el petit espai superior correspon a un habitatge mentre que, a la planta baixa, han aparegut les restes probables d'un estable i d'un magatzem de ferro.

El material que ha aflorat en aquest jaciment, ubicat a 2.000 metres d'altitud, és ric i divers. En destaquen particularment un pes monetari, una quinzena de monedes, uns fragments de vaixella blava, uns vidres decorats i uns objectes decorats de bronze.

Amb tota aquesta feina es dona per finalitzada les quatre setmanes de treball a la zona amb la participació de tres grups de professionals: un equip de pedra seca dirigit per un mestre de l’Associació Bâtisseurs de Pierre Sèche, un equip d’arqueòlegs especialistes en paleosiderúrgia encapçalat pel director de recerca del laboratori IRAMAT i un altre equip de Patrimoni Cultural dedicat als aspectes relacionats amb l’habitatge i l’alta muntanya. Ara s’haurà d’esperar a l’any vinent per continuar treballat en l’indret.

Etiquetes

Comentaris

Trending