Les humitats de l’església de Sant Roc són en part culpa de la urbanització de l’entorn

El Govern ha impulsat un projecte de rehabilitació dels elements interiors del temple, que data del 1750 i que hauria d’estar enllestida abans de finals d’any

L'església de Sant Roc, a Sornàs.
L'església de Sant Roc, a Sornàs.

Probablement no sigui la construcció més coneguda del ric patrimoni religiós andorrà. Ara bé, l’església de Sant Roc de Sornàs, a Ordino, presenta una important degradació que el Govern vol combatre. El ministeri de Cultura ha impulsat els treballs per rehabilitar l’edifici, que, a més s’ha vist afectat per la urbanització de l’entorn proper. De fet, es considera que, justament, obres realitzades han provocat l’increment de les humitats que afecten el temple.

Així es posa en relleu en la documentació que s’ha inclòs en el plec de bases per contractar una empresa que s’encarregui dels treballs de rehabilitació. Sant Roc és una petita església situada al centre del poble ordinenc. Construïda l’any 1750, va ser declarada bé d’interès cultural pel Govern.

Estructuralment parlant, el temple no presenta problemes. L’estat de conservació és, indiquen des del Govern, “acceptable”, ja que “tot i que palesa el pas del temps, no sembla que evidenciï problemes d’estabilitat importants”. Ara bé, sí que “s’aprecien nombroses degradacions dels acabats interiors degudes a humitats i filtracions d’aigua”.

Part d’aquestes humitats, s’indica, poden tenir com a origen les actuacions realitzades els darrers anys a l’entorn de l’edifici: “Ara per ara, sembla incrementar-se la presència (...) probablement per les obres d’urbanització del voltant, que han provocat un progressiu disfuncionament de la cambra ventilada situada soterrada”.

Vista aquesta situació, des de Cultura s’ha posat en marca el concurs. Es vol realitzar “una rehabilitació general” del temple, obres que s’allargarien, un cop iniciades, unes deu setmanes. “El projecte pretén resoldre els problemes d’humitats i filtracions que encara produeix la cambra ventilada avariada i reparar les degradacions del fustam i dels revestiments degudes a la presència d’antigues humitats provinents de la coberta”, s’indica. El projecte també vol “millorar la ventilació natural” amb un augment de “la capacitat de renovació d’aire passiva”.

El Govern preveu tancar el concurs el 13 d’octubre. A partir d’aquí, s’haurà d’escollir l’empresa guanyadora. Es vol que els treballs puguin estar finalitzats abans de finals d’any.

Etiquetes

Comentaris

Trending