Govern evita donar la raó al PS en matèria de patrimoni cultural però ve a admetre que la té

L’executiu emet un criteri negatiu en relació amb la proposició de llei socialdemòcrata que pretén tornar als cent metres d’entorn de protecció o que vol protegir els béns culturals de l’impacte urbanístic escudant-se amb què el consell assessor ja hi està reflexionant

Una vista recent de l'estat actual de Sant Vicenç d'Enclar.
Una vista recent de l'estat actual de Sant Vicenç d'Enclar. Toni Solanelles

“El Govern emet aquest criteri negatiu en la forma però es remet a la proposta de grup de treball per assolir consensos necessaris i imprescindibles per a l’efectiva protecció del patrimoni cultural.” Així acaba la reflexió governamental al tomb de la proposició de llei presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata i que pretén canviar l’actual llei de patrimoni cultural per retornar-la a la situació del 2003 alhora que s’introdueixin altres aspectes de protecció dels béns culturals.

El text publicat al butlletí del Consell General aquest dilluns evita donar al final la raó als socialdemòcrates quan li ha estat donant durant tota la reflexió que fa. De fet, el que ve a dir és que com que el consell assessor també pensa el mateix, que no cal córrer. O en els termes exactes en què s’hi refereix el criteri: “El consell assessor del Patrimoni Cultural, en la reunió del 13 d’abril del 2021, va expressar l’acord que, si bé la modificació 15/2014 de la Llei 9/2003 del patrimoni cultural no garanteix la protecció del patrimoni cultural immoble, hi ha altres qüestions que no ha resolt el marc legal vigent que tampoc no preveu el text proposat”.

En conseqüència, “demana temps per poder reflexionar-hi i participar en el treball d’establir un marc legal que garanteixi la gestió i la protecció del patrimoni cultural en què puguin prendre part els equips tècnics i les institucions concernides com els comuns”, uns comuns, per exemple, que el PS no va pensar incloure en el punt en què es demanava modificar la llei per crear una comissió entre Estat i Església per tal d’impulsar les mesures de protecció escaients dels béns de caràcter religiós.

La consellera Susanna Vela durant la compareixença.

Relacionat

El PS reclama retornar als cent metres de protecció cautelar dels immobles amb valor històric

El criteri repassa moltes de les propostes que fa el PS -com ara el retorn als cent metres en els entorns de protecció- i recorda que la llei aprovada el 2014 que va modificar la del 2003 no ha funcionat en molts aspectes. Però manté que tampoc va funcionar la del 2003. També explica, per exemple, que tot allò que fa referència a la recuperació de béns que fossin al seu dia espoliats i es trobin fora de les fronteres andorranes poden ser objecte de regulacions contingudes en directives europees que s’estan negociant en el marc de les converses sobre l’acord d’associació amb la UE.

En fi, que “els grups parlamentaris haurien de disposar de temps per valorar les problemàtiques del marc legal actual i, en aquest sentit, el ministeri de Cultura facilitarà la comunicació amb els equips tècnics del patrimoni cultural. Finalment, el Govern creu que és responsable que totes les parts concernides puguin participar en la reflexió i fer les aportacions escaients en el grup de treball que es constituirà per modificar la Llei”. O potser, fins i tot, per fer-ne una de nova.

Comentaris

Trending