El Festival Ull Nu aposta fermament pels curtmetratges i Portugal serà el país convidat

Ha rebut 600 propostes, de les quals se n’han seleccionat 24 i el laboratori de guions ha experimentat un creixement exponencial amb 38 textos

Héctor Mas, Maria Nazzaro i Marc Camardons.
Héctor Mas, Maria Nazzaro i Marc Camardons. Albert Sanjuan

L’onzena edició del Festival Ull Nu, que se celebrarà del 8 al 12 de maig, se centrarà en els curtmetratges, després que l’aposta per les pel·lícules de llarga duració no hagi tingut l’èxit esperat. Així ho ha explicat un dels seus codirectors, Héctor Mas, qui ha explicat que enguany han rebut 600 obres, és a dir, s’ha tornat a batre el rècord de participació. Portugal serà el país convidat i es comptarà amb la presència de Ricardo Vieira del certamen Indie Lisboa.

Promoure i difondre el talent dels joves creadors. Aquest continua sent l’objectiu del Festival Ull Nu, que aquest any arriba a la seva onzena edició. El codirector, Héctor Mas, ha explicat que s’han rebut unes 600 obres, i això suposa un nou rècord de participació. Una dada, que ha deixat clar que “no pot créixer més perquè tenim els recursos que tenim i la qualitat que tenim actualment ja és bona”. Del total se n’han seleccionat 24, de les quals 18 són dirigides per noies.

El certamen se centra en els curtmetratges després que l’experiència amb els llargmetratges no donés els seus fruits. Mas ha exposat que “l’assistència no era l’esperada. Hem fet un pas enrere i donem més premis i de més valor”. Precisament, enguany s’incorporen els guardons al millor muntatge dotat pel Govern d’Andorra amb 1.000 euros i al millor guió amb la mateixa quantitat, però en aquest cas l’entrega el Consell General.

Entre les obres seleccionades n’hi ha dues amb presència del Principat. Es tracta de ‘No chi caiguis’ de Blanca Sacristan, Raquel Garcia i Mariona Raio i ‘Frialdad’ d’Andrea Sánchez

L’edició d’aquest 2024 tindrà una jornada dedicada al cinema portuguès i es comptarà amb la presència del director Federico Mesquita i Ricardo Vieira, el programador d'Indie Lisboa, el prestigiós festival portuguès. Així mateix, s’estrenarà el llargmetratge ‘Simon Chama’ de la jove directora lusitana, Marta Sousa. Això serà el 9 de maig. El certament, però, començarà el dia 8 amb la primera de les projeccions. Es tracta de ‘Remember my name’, el primer llargmetratge de la directora Elena Molina.

El festival comptarà amb els curtmetratges presentats per autors d’Andorra i de territoris veïns. En aquest cas, s’han agrupat en dos blocs que tindran lloc els dies 10 i 11 de maig. Entre les obres seleccionades n’hi ha dues amb presència del Principat. Es tracta de ‘No chi caiguis’ de Blanca Sacristan, Raquel Garcia i Mariona Raio i ‘Frialdad’ d’Andrea Sánchez. El jurat d’aquesta edició està format pel director i guionista Álvaro Rodríguez; la muntadora de cinema i nominada als premis Goya, Sofia Escudé i la crítica de cinema Mariona Borrull.

INCREMENT DE GUIONS A L’ULL NU LAB

Per segon cop, l’organització ha tornat a incloure el laboratori de guions de curtmetratges. En aquesta ocasió se n’han rebut 38, vuit dels quals s’han seleccionat per a les sessions de treball amb els tutors. Es tracta del director Alejandro Martín i de la guionista Marta Grau.

D’altra banda, també s’han programat quatre xerrades sobre el procés creatiu i d’escriptura i es podrà gaudir en directe el podcast ‘Safareig’ amb l’analista cultural i comunicadora al programa ‘Els Experts’ d’iCat FM, Estela Ortiz. També hi haurà sis instal·lacions, la majoria de les quals estaran ubicades a la plaça del Poble. Seran lumíniques i interactives. L’organització també ha preparat activitats per a tota la família i concerts, així com un espai de trobada per poder fer un veure.

Comentaris

Trending