L'exposició 'Kintsugi' mostra les cicatrius de les imatges des del prisma de Joan Fontcuberta

La mostra s'ha inaugurat aquest dijous al Museu Fàbrica Reig, a Sant Julià de Lòria i es podrà visitar fins al 2 de maig

Comentaris

Joan Fontcuberta a l'entrada de la sala d'exposicions aquest dijous.
Joan Fontcuberta a l'entrada de la sala d'exposicions aquest dijous. Altaveu

La sala d’exposicions temporals del Museu Fàbrica Reig, a Sant Julià de Lòria acull des d'aquest dijous i fins al 2 de maig la mostra ‘Kintsugi’ de l’artista Joan Fontcuberta. Consta de 38 obres deteriorades amb una gran varietat de temes que mostren el pas del temps i els aprenentatges. 

L'artista que ha estat present a la inauguració i en les diverses visites guiades que s'han fet ha explicat que les obres segueixen la filosofia japonesa del Kintsugi, on es "valoren les cicatrius per créixer i posicionar-nos on som actualment". D'aquesta manera, a les obres de la mostra queda palès el pas del temps i els aprenentatges. Tot plegat per “trobar què passa quan la foto es fa malbé pel pas del temps i el pacte amb la realitat es perd”, tal com ha indicat l’artista.

De fet el Kintsugi és una tècnica japonesa que consisteix a reconstruir amb fil d'or els gerros trencats respectant-ne les cicatrius, considerades com el testimoni de l’experiència acumulada amb els anys. L'artista vol fer el mateix amb les fotografies d'arxius a les quals el temps ha donat noves lectures amb l'aparició de taques produïdes per múltiples factors que la descomponen.

Les fotografies daten dels segles XIX i començaments del XX i tenen "un caire nostàlgic" que reflecteixen un món "desaparegut". Les imatges es presenten en diferents formats i, per exemple, les d’Andorra són caixes de llum realitzades a partir de material de l'Arxiu Nacional. A banda de l'exposició, s'editarà un llibre i es farà un taller de tres dies que Fontcuberta impartir a dotze artistes del país.

La voluntat del taller és conèixer i debatre les pràctiques arxivològiques com a metodologia per a l’art contemporani i la literatura. Com a resultat del taller, els participants podran incorporar, eventualment, contribucions a l’exposició. “L’objectiu és que els participants puguin sacsejar la consciència per plantar una llavor i així poder continuar amb els seus propis projectes”, ha expressat Fontcuberta.

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, juntament amb el cap de Govern, Xavier Espot, la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral i la presidenta de la Fundació Reig, Deborah Ribas, han visitat la mostra que permet reprendre el calendari expositiu del Govern, gràcies al conveni de col·laboració entre l’Executiu i la Fundació Reig, que a més permet reobrir un espai tancat al públic des de l’inici de la pandèmia.

Comentaris

Trending