Letellier és arquitecte del patrimoni i ‘architecte en chef des monuments historiques de Toulouse’. Brull és expert en patrimoni i responsable de la restauració de grans monuments com la Cartoixa d’Escaladei, la catedral de Tortosa o les muralles romanes de Tarragona. L’equip també compta, com s’ha dit, amb dos arquitectes andorrans, Gerard Veciana i Lluís Ginjaume, amb àmplia experiència en concursos públics encara que no estrictament lligats amb el patrimoni històric, del qual n’és expert Enric Dilmé, que ha quedat fora de l’elecció tot i que havia presentat candidatura.
L’empresa guanyadora del concurs públic té ara quatre mesos, a comptar des de la signatura del contracte, per a la redacció del projecte que serà la base per a la reconstrucció del campanar esfondrat la nit del 19 al 20 de desembre del 2019 en mig d’un temporal de pluja i vent. Des de llavors, segons el Govern, s’ha desenvolupat un estudi en profunditat per desenrunar que ha permès obtenir dades i disposar de nova informació que serà clau per a la redacció del projecte per a la reconstrucció fidedigna del campanar. La fatalitat i els anys, els anys i el vent i la pluja serien els probables motius d’aquell col·lapse.
El bé immoble i la seva part malmesa tenen una doble consideració de document històric i d’objecte arquitectònic i, per tant, la seva recuperació de restauració, reconstrucció, conservació i posada en valor obliga a fer una aproximació multidisciplinària. També caldria pensar que la reconstrucció, amb la redacció prèvia del projecte, serà tan acurada que permetrà perfilar molt més els motius que van portar el campanar a col·lapsar. Però caldrà veure si hi ha interès en arribar a descobrir els motius de l’esfondrament o… qui dia passa any (i campanar) empeny.
Comentaris (1)