Experts en monuments de Tolosa i les muralles romanes de Tarragona per a refer Sant Vicenç d’Enclar

El ministeri de Cultura tria un equip liderat pel tolosà Axel Letellier i amb el català Carles Brull i els andorrans Veciana i Ginjaume entre els seus integrants per reconstruir el campanar preromànic

Una vista recent de l'estat actual de Sant Vicenç d'Enclar.
Una vista recent de l'estat actual de Sant Vicenç d'Enclar. Toni Solanelles

El ministeri de Cultura ha escollit un dels equips més internacionals dels cinc que es van presentar al concurs per adjudicar-se l’elaboració del projecte de reconstrucció del campanar caigut de l’església romànica de Sant Vicenç d’Enclar. Experts en el patrimoni monumental de Tolosa i en les muralles romanes de Tarragona, per posar dos exemples, coincideixen en l’equip que encapçala el tolosà Axel Letellier. El català Carles Brull i els andorrans Gerard Veciana i Lluís Ginjaume formen part de la plantilla triada, a raó d 41.800 euros i quatre mesos per fer la feina.

​Letellier és arquitecte del patrimoni i ‘architecte en chef des monuments historiques de Toulouse’. Brull és expert en patrimoni i responsable de la restauració de grans monuments com la Cartoixa d’Escaladei, la catedral de Tortosa o les muralles romanes de Tarragona. L’equip també compta, com s’ha dit, amb dos arquitectes andorrans, Gerard Veciana i Lluís Ginjaume, amb àmplia experiència en concursos públics encara que no estrictament lligats amb el patrimoni històric, del qual n’és expert Enric Dilmé, que ha quedat fora de l’elecció tot i que havia presentat candidatura.

Sant Vicenç sense campanar a través d'una de les malles que encercla el recinte.

Relacionat

Sant Vicenç en clar

L’empresa guanyadora del concurs públic té ara quatre mesos, a comptar des de la signatura del contracte, per a la redacció del projecte que serà la base per a la reconstrucció del campanar esfondrat la nit del 19 al 20 de desembre del 2019 en mig d’un temporal de pluja i vent. Des de llavors, segons el Govern, s’ha desenvolupat un estudi en profunditat per desenrunar que ha permès obtenir dades i disposar de nova informació que serà clau per a la redacció del projecte per a la reconstrucció fidedigna del campanar. La fatalitat i els anys, els anys i el vent i la pluja serien els probables motius d’aquell col·lapse.

El bé immoble i la seva part malmesa tenen una doble consideració de document històric i d’objecte arquitectònic i, per tant, la seva recuperació de restauració, reconstrucció, conservació i posada en valor obliga a fer una aproximació multidisciplinària. També caldria pensar que la reconstrucció, amb la redacció prèvia del projecte, serà tan acurada que permetrà perfilar molt més els motius que van portar el campanar a col·lapsar. Però caldrà veure si hi ha interès en arribar a descobrir els motius de l’esfondrament o… qui dia passa any (i campanar) empeny.

Comentaris (1)

Trending