'Entre l'infern i la glòria', d'Àlvar Valls, guanya el vint-i-unè premi Amat-Piniella

La seva obra sobre la figura de Jacint Verdaguer, s'ha endut el guardó dotat amb 2.000 euros per unanimitat del jurat

Comentaris

Àlvar Valls amb el premi.
Àlvar Valls amb el premi. AJUNTAMENT DE MANRESA

La novel·la 'Entre l'infern i la glòria', d'Àlvar Valls, ha resultat guanyadora de la vint-i-unena convocatòria del premi Joaquim Amat-Piniella, que es concedeix a una obra ja publicada. El premi l'organitzen Òmnium Bages-Moianès i l'ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de la Biblioteca del Casino, el Gremi de Llibreters, l'Associació Misteriosa Llum i l'Associació Memòria i Història de Manresa.

L'acte havia de tenir lloc al febrer, emmarcat dins de la Festa de la Llum. Finalment, a causa de la situació sanitària, es va haver de posposar fins aquest dimarts, i, com cada any, s'ha realitzat a l'Auditori de la Plana de l'Om. El lliurament del guardó ha estat precedit per la projecció d'un audiovisual realitzat per Oriol Segon que repassava, d'una manera molt personal, les tres obres finalistes a partir de la lectura d'un fragment de cadascuna per part dels propis autors.

A continuació s'ha fet públic el veredicte del jurat, format per Genís Sinca, Toni Mata, Llorenç Capdevila, Montserrat Caus, Jordi Estrada i Anna Vilajosana, que ha decidit, per unanimitat, atorgar el premi a l'obra d'Àlvar Valls. L'escriptor resident a Andorra des de l'any 1979, ha recollit el guardó i s'ha endut els 2.000 euros del premi i l'escultura de l'escultor manresà Ramon Oms. Durant el seu discurs, Valls ha recordat la relació d'Amat-Piniella amb Andorra i el fet que es va establir durant uns anys a la parròquia de Sant Julià de Lòria.  El jurat ha triat aquesta obra entre les tres finalistes d'enguany, entre les quals, a més de la guanyadora, hi havia 'Tots els camins', de Joan Francesc Mira i 'Reis del món', de Sebastià Alzamora.

'Entre l’infern i la glòria' és una novel·la que narra la vida i l’obra d’un dels primers escriptors catalans de tots els temps, Jacint Verdaguer, a la segona meitat del segle XIX. L’autor hi retrata una vida que per al seu protagonista va ser un infern i alhora un doble procés d’ascensió a la glòria: la glòria terrenal del poeta i la glòria celestial a què aspirava el sacerdot. És la història d’un geni de tarannà torturat, sempre insatisfet, resolut. Verdaguer és  capaç de passar de la submissió absoluta a l’Església a la rebel·lió contra el seu bisbe quan cau en desgràcia i el seu entorn natural —el catalanisme regionalista— se li gira en contra.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending