El Dodge Fargo, inclòs a l’inventari general de béns mobles

El Consell Assessor de Patrimoni ha posat en relleu el seu valor com a representant de l’evolució de sectors claus en l’economia com el transport, el comerç i el turisme

Un instant de la reunió del consell assessor.
Un instant de la reunió del consell assessor. SFGA/J.A.VILADOT

El consell assessor de Patrimoni Cultural ha acceptat la inclusió del Dodge Fargo a l’inventari general de béns mobles. D’aquesta forma es reconeix que és l’autocar de línia regular més antic matriculat al país, un cop s’ha completat la seva restauració. Des de l’ens s’ha posat en relleu el valor que té com a representant de l’evolució d’un sector econòmic clau com el turisme.

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha encapçalat aquest dimarts la segona reunió de l’any 2022 del Consell Assessor del Patrimoni Cultural, trobada que ha tingut lloc a l’hotel Rosaleda. I el primer punt de l’ordre del dia ja era debatre sobre l’autobús. A proposta de l’àrea de Patrimoni s’ha acceptat incorporar-lo a la relació que conforma l’inventari general de béns mobles del país.

En aquest sentit, com s’ha posat en relleu des del Govern, es tracta de l’autocar de línia regular més antic que s’ha conservat a Andorra. Va ser matriculat l’any 1948 i actualment és custodiat per l’Associació Velles Cases Andorranes. En un primer moment, va pertànyer a la companyia Cassany i Arajol i feia el trajecte d’Andorra a la Tor de Querol i l’Ospitalet. També portava esquiadors a la vall d’Incles.

Estat actual del vell Dodge Fargo.
Estat actual del vell Dodge Fargo.

Es considera que el vehicle representa la millora de les comunicacions per carretera, el desenvolupament del comerç i la conseqüent repercussió en l’economia. La seva  vida cobreix una forquilla cronològica estretament vinculada al turisme i a l’augment de la circulació de mercaderies i de persones. Per tots aquests valors, el consell assessor ha decidit donar suport a la proposta.

Durant la reunió també s’ha tractat l’anàlisi del marc legal actual en matèria de patrimoni cultural, seguint la feina feta en les reunions anteriors. L’Àrea de Patrimoni Cultural ha presentat als membres del consell la proposta d’articulat sobre el patrimoni moble que es vol incloure a la futura Llei de patrimoni cultural. Finalment, s’ha comunicat oficialment l’ús que es donarà a l’edifici històric de Ràdio Andorra, que es convertirà en la seu del ministeri de Turisme i també acollirà les dependències d’Andorra Turisme, tal com va comunicar el cap de Govern, Xavier Espot. Així, també s’ha informat que es preservarà l’espai de la planta baixa per a un ús cultural, com a espai de memòria de l’emissora.

Etiquetes

Comentaris

Trending