David Gálvez i Jordi Casamajor recopilen les millors mostres d’iconografia dels Pirineus

El llibre ‘Gravats rupestres d’Andorra, l’Alt Urgell i la Cerdanya’ pretén fer divulgació d’un patrimoni poc conegut sense voler ser un llibre tècnic ni científic

El llibre es presentarà dijous a Sant Julià.
El llibre es presentarà dijous a Sant Julià.

Al Principat però també a les regions pirinenques veïnes hi ha un patrimoni molt ric en iconografia feta sobre pedra, fusta o altres elements. Ric, però poc conegut. Fer-ne difusió i apropar-lo a la gent és l’objectiu del treball conjunt realitzat per David Gálvez i Jordi Casamajor i que, ara, es publicarà en el llibre d’Anem Editors ‘Gravats rupestres d’Andorra, l’Alt Urgell i la Cerdanya’.

“La idea surt perquè el Jordi, que és un expert en el tema, tenia molt material fotogràfic”, explica Gàlvez, que s’ha encarregat de redactar els textos d’una obra que recull “molts gravats inèdits” dels quals “volem fer difusió”. En aquest punt, remarca que el llibre “només és una petita mostra de tot”.

I és que, posa en relleu, a tota la regió “hi ha molts gravats” però poca gent ho sap perquè “no s’ha fet difusió o s’ha fet però en llocs molt especialitzats”. Justament, un dels mèrits que, segons Gálvez, té l’obra és el fet que fuig de ser excessivament científica. “No ens posem el barret del que no som. No som arqueòlegs i no fem un llibre tècnic”, apunta.

Gálvez ha escrit els textos i Casamajor ha aportat les imatges fruit “d’anys de caminar pel territori” i que recullen alguns gravats inèdits

Tot i el que pugui sembla pel títol, les imatges del llibre recullen una àmplia varietat de troballes. “Hi ha gravat prehistòric, però també medieval o d’èpoques més contemporànies; sobre murs d’esglésies, sobre portes de bordes, coses fetes a llapis...”, remarca l’escriptor. Ell s’ha encarregat de la part literària mentre que Casamajor ha posat totes les seves fotografies, fruit “d’anys de caminar pel territori”.

Per tant, una de les tasques claus va ser la selecció. “Vam pensar en qui l’havia de llegir, intentant que els capítols s’entenguessin ràpid i buscant aquells exemples que millor representàvem el que volíem explicar”, comenta Gálvez, tot remarcant que, també, es va buscar que “les fotografies es veiessin bé”.

Anem Editors publica el llibre i el seu autor assegura que “no ens va constar gaire que ens compressin la idea; de seguida van pensar que estava fer aprofitar el banc de fotografies del Jordi i que tenia interès”. Amb el vistiplau de l’editorial, durant les setmanes de confinament es va fer la tria i es van escriure els textos.

El llibre ja ha sortit de la impremta i en els pròxims dies es posarà a la venda. De fet, dijous, a les vuit del vespre, està previst un acte de presentació a l’auditori Rocafort, a Sant Julià. Evidentment, per ara és una incògnita saber com funcionarà. Ara bé, preguntat sobre si es plantejarien fer un segon volum amb el material no emprar, Gálvez apuntat que, de moment, no és aquesta la idea. “Donaria per molts volums, però l’objectiu és veure la gent que hi ha un patrimoni ric i que tingui un tastet. Per ara, ja està bé, ja és una gran cosa haver pogut fer aquest llibre”, argumenta.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending