Cultura impulsa una excavació arqueològica al jaciment de la Balma del Llunci

El conveni signat amb Arbres de Tardor, la societat promotora de la urbanització de la Cabeca -situada al costat de l’espai- i ReGiraRocs, permetrà protegir-lo i donar-lo a conèixer

El jaciment de la Balma del Llunci.
El jaciment de la Balma del Llunci. SFGA

El Ministeri de Cultura i Esports i la societat promotora Els Arbres de Tardor han signat un conveni de col·laboració amb la voluntat de protegir el jaciment arqueològic de la Balma del Llunci. El conveni inclou la realització d’una excavació arqueològica que s’ha encarregat a ReGiraRocs. Es tracta d’un espai considerat bé d’interès cultural des de l’any 2003.

La Balma del Llunci es troba al límit de ponent de la urbanització projectada de la Cabeca, sota l’espadat rocós del roc de l’Oral al poble de Vila, a Encamp. Va ser identificada com a jaciment arqueològic l’any 1966 quan Pere Canturri va localitzar-hi, durant un sondeig, restes de ceràmiques de manufactura prehistòrica que va atribuir al neolític. Per tant, aquest abric rocós, d’uns 24 metres d’amplada, hauria estat refugi pels habitants de les valls entre el 5.500 i 1.200 abans de Crist. Per tant, una ocupació més recent que la de la Balma de la Margineda.

El projecte arqueològic, fruit del conveni entre Govern i la societat promotora, té com a objectiu principal fer una avaluació del potencial arqueològic del jaciment. L’acord a tres bandes, entre Cultura, Arbres de Tardor i ReGiraRocs permetrà “una actuació científicament rigorosa i minuciosa per un jaciment prehistòric excepcional que podria conservar en el seu subsòl evidències dels primers pobladors coetanis als de la Balma de la Margineda”.

En concret, la intervenció consistirà en un sondeig d’entre quatre i nou metres quadrats a la zona central de la Balma, D’aquesta forma, l’abast recuperarà el primer sondeig, del 1966, i ampliarà la feina a zones adjacents. L’excavació profunditzarà fins a assolir l’estrat geològic basal de l’abric amb l’objectiu d’avaluar el potencial arqueològic del jaciment i fer una primera  aproximació cronològica.

Es preveuen realitzar datacions basades en el radiocarboni per AMS per conèixer les successives ocupacions de l’abric així com analítiques microsedimentològiques per esbrinar exactament els processos naturals i antròpics que van sepultar el jaciment. Finalment, es farà un estudi morfotecnològic de les evidències arqueològiques mobles recuperades per entendre que s’hi duia a terme.

El 15 d’octubre del 2020 el Consell Assessor aprovà el sondeig arqueològic a la Balma del Llunci, però a conseqüència de la Covid-19 la intervenció s’ha hagut de posposar fins a l’actualitat. Aquests dies l’equip de ReGiraRocs s’està organitzant sobre el terreny per iniciar la intervenció aquest mateix dimarts 25 de maig i la previsió és que els treballs es desenvolupin al llarg de tres setmanes.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending