El coronavirus farà retardar el projecte del Museu Nacional

La fundació Museand manté inalterable la idea de crear un videojoc del Museu Carmen Thyssen, que està quantificat en 20.000 euros

Comentaris

La ministra Sílvia Riva i alguns dels seus directors mostrant el nou Rosaleda a alguns periodistes.
La ministra Sílvia Riva i alguns dels seus directors mostrant el nou Rosaleda a alguns periodistes. J. A. VILADOT / SFGA

El coronavirus farà retardar el projecte del Museu Nacional i també altera alguna de les iniciatives que pensava impulsar el ministeri de Cultura, alhora que fa aflorar, almenys idees, per mirar de contrarestar l’impacte que tindrà la crisi econòmica associada a la sanitària. Els tres directors del ministeri que lidera Sílvia Riva signen una llarguíssima resposta parlamentària que ve a ser una mena de full de ruta de cadascun dels departaments ministerials.

Tot plegat respon a una pregunta feta per la consellera socialdemòcrata Susanna Vela, que s’interessava per com el Govern pretenia ajudar la indústria i les manifestacions culturals del país per poder salvar l’impacte produït o que produirà la Covid. La directora de Promoció Cultural, Montserrat Planelles; el responsable de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera; i el director de Política Lingüística, Joan Sans, exposen d’entrada que el sector cultural es pot beneficiar de les mateixes mesures adoptades en pro de qualssevol persones físiques o jurídiques.

“Durant els mesos de confinament es va continuar treballant i a curt termini se seguirà elaborant el relat nacional amb la participació d’experts en les diferents èpoques des de l’aparició del Coprincipat fins a l’actualitat”

Entre moltíssimes coses, s’explica que el projecte del Museu Nacional “no s’abandona, sinó que es retarda, almenys pel que fa a la instal·lació física”. I s’hi afegeix que “durant els mesos de confinament es va continuar treballant i a curt termini se seguirà elaborant el relat nacional amb la participació d’experts en les diferents èpoques des de l’aparició del Coprincipat fins a l’actualitat, en la seva quasi totalitat integrants del teixit cultural del país. Pel que fa a les col·leccions exposables, des de l’àrea de Béns Mobles es treballa per crear una col·lecció de referència”.

Lligat a l’actualitat museística del país, també s’explica que la fundació Museand ha creat durant el confinament i continuarà creant continguts de qualitat per compartir a través de les xarxes socials. A més, s’ha modificat tota la programació de les futures exposicions i de les activitats vinculades per tal d’adaptar-nos a la nova situació creada. “L’objectiu és seguir oferint un producte cultural d’altíssima qualitat, accessible per a tothom i vinculat a la cultura andorrana." La fundació manté el projecte de creació d’un videojoc del Museu Carmen Thyssen (20.000 euros) i segueix treballant en la implementació de les noves tecnologies al Museu (pantalles interactives, audioguies d’última generació...).

En la resposta també es fa referència a equipaments museístics particulars. En concret, i “davant de les dificultats per a la obertura dels museus privats, s’ha contactat bilateralment amb cadascun per conèixer la seva casuística concreta i oferir ajuda i suport durant els propers mesos fins que puguin obrir”. En aquest sentit, “properament es presentarà una acció impulsada pel Ministeri, que s’ha treballat des dels darrers mesos del 2019 i que té per objectiu una promoció conjunta de tots els museus del país, sense discriminació en funció de si la gestió i titularitat és de caràcter públic o privat”.

Escena i música

Entre altres coses, els responsables executius del ministeri de Cultura expliquen que els nous projectes de l’Escena Nacional (ENA) es focalitzaran a donar resposta a les demandes actuals del sector. Com a resultat d’aquest treball, per a aquest any 2020 es presentaran tres projectes de producció: una producció familiar, una producció que es valorarà que sigui multidisciplinària, en espais no convencionals i amb limitació d’aforament, i una producció d’escenes a distància (en línia). Tot plegat per valor d’uns 8.950 euros.

L’Escena Nacional, més enllà de la Jove Companyia nacional, preveu impulsar aquest 2020 tres projectes de diferent naturalesa i per un pressupost global d’uns 8.950 euros

Paral·lelament, l’ENA ha impulsat la creació de la Jove Companyia Nacional: un projecte pensat per a joves de 16 a 21 anys que tinguin interès per vincular- se a les arts escèniques, no només des de la interpretació, sinó també des de les diverses disciplines i arts vinculades a la posada en escena que s’ha presentat aquesta mateixa setmana i que disposa d’una dotació pressupostària de 15.000 euros.

En l’àmbit de les arts musicals, la resposta explica que s’ha treballat per poder endegar, quan la situació sanitària ho permetés, projectes culturals centrats a donar suport als nostres músics, però també a la indústria cultural d’Andorra. Amb uns objectius molt clars, marcats al Pla director de la Fundació (Andorra, Formació i Persones), l’equip de la FONCA ha destinat els seus esforços a modificar projectes de concerts més tradicionals i donar pas a projectes originals i engrescadors com l’ON-Carrer (amb un pressupost de 12.000 euros), que ha rebut 37 propostes de músics i creadors artístics vinculats a la nostra cultura dels quals se n’han retingut 26. També s’ha posat a disposició d’agrupacions artístiques del país l’Orquestra Nacional (ONCA) per tal d’idear projectes conjunts a mitjà termini.

Etiquetes

Comentaris

Trending