L’ampliació del Rosaleda per traslladar l’arxiu nacional costarà 1,4 milions d’euros

El projecte inclou tota una sèrie de canvis a diferents departaments de Cultura, com ara el centre d’aprenentatge del català, i la creació d’un espai per a artistes i es garanteix la seguretat dels documents, que s’ubicaran per sobre del riu

20230511 125413
20230511 125413

Govern destinarà més d’1,4 milions d’euros a les obres que han de permetre ampliar els espais disponibles a l’actual seu del ministeri de Cultura i Esports, l’hotel Rosaleda a Encamp, per ubicar el nou arxiu nacional. Paral·lelament, es podrà crear també un espai de creació per a artistes. Les actuacions ja estan en marxa, amb una primera fase per a la climatització de tres plantes de l’edifici i serà a la tardor quan es liciti el gruix de les obres, que haurien d’estar enllestides durant el 2024.

El projecte ha estat presentat aquest dijous pels responsables del ministeri de Cultura. La seva titular en funcions, Sílvia Riva, ha destacat que “es compleix un compromís” i s’aconsegueix posar fi a la provisionalitat de l’actual arxiu, a Prada Casadet, que durava des del 1992. A banda, la directora de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte, ha defensat que “la solució és una millora a la situació actual” i ha garantit que els documents estaran segurs, ja que se situaran en plantes per sobre del riu Valira d’Orient.

El projecte comporta tota una sèrie de mobilitat dels actuals espais de la seu del ministeri. Per exemple, el centre d’aprenentatge del català cedirà les actuals dependències per a part de l’arxiu i s’ubicarà, justament, en un dels espais que es guanyarà. Així doncs, hi ha una part dels treballs que hauran de servir per habilitar el canvi d’ús de les instal·lacions. Una altra serà l’ampliació en si mateixa, de l’edifici amb la construcció de dues plantes al costat del riu.

El projecte arquitectònic ja es va adjudicar l’any passat, per un cost de 78.000 euros. 500.000 més estan previstos al pressupost d’enguany, amb un plurianual de 850.000 reservat ja pel 2024. Així doncs, el cost total de l’actuació serà de més d’1,4 milions. De moment, s’està a l’espera de culminar les obres de climatització de tres plantes ja existent. A partir de la tardor, es quan es preveu encarregar el gruix de les obres d’ampliació, amb la idea que estiguin enllestides a finals del 2024, si es van complint els terminis previstos.

WhatsApp Image 2023 05 11 at 14.01.53

En línies generals, el Rosaleda guanyarà 738 metres quadrats d’espai, en tres plantes situades a la zona més propera al riu. Aquí és hi anirà les noves dependències del centre d’aprenentatge del català, l’espai de creació (a la planta més baixa) i una part de l’arxiu però no la de conservació de material. També s’aprofitarà per ampliar els espais de consulta de la Biblioteca Nacional. Paral·lelament, també s’ha de condicionar les tres plantes de l’edifici annex, ara ocupades només en part. Serà allà on es traslladi el material ara emmagatzemat a Prada Casadet.

Justament, tant de la Parte com Riva han volgut defensar la decisió, davant algunes veus que alertaven que el Rosaleda no és el millor lloc per ubicar tot aquest fonts documental -inclosos els pareatges- per la seva proximitat al riu i, per tant, el risc en cas de desbordament. “Quan es pren aquesta decisió no hi ha espai millor que situar-les a les alçades i les plantes que tenen un major protecció enfront un risc natural com el riu. Si realment arriba aigua a la tercera planta, el problema serà gros, però no pel pareatge sinó perquè tots estarem inundats”, ha destacat la titular de Cultura en funcions.

L’ampliació també permetrà tirar endavant un altre projecte. En concret, i com ha explicat la directora de Promoció Cultural, Montse Planelles, “un espai per fomentar la creació i la innovació artístiques”. Seran 267 metres quadrats que els artistes del país, tant d’arts escèniques com musicals o literàries podran fer servir per “assajos” però també per altres activitats com ara cursos, reunions o tallers. “Necessiten zones diàfanes i versàtils per poder fer aquestes coses”, ha apuntat.

Comentaris (8)

Trending