Confirmat l’indult de sis mesos per la visita dels Coprínceps

La mesura de gràcia no s’aplicarà als processats o condemnats per delictes contra la vida, la llibertat sexual, tràfic de drogues o corrupció, entre altres

La salutació dels dos Coprínceps
La salutació dels dos Coprínceps

El BOPA ha fet oficial aquest dimecres l’indult de sis mesos acordats pels Coprínceps francès i episcopal, Emmanuel Macron i Joan Enric Vives per commemorar la seva trobada el passat 13 de setembre a Andorra. La mesura de gràcia afecta aquells delictes comesos en data anterior a la visita del Cap d’Estat gal, tot i que estan exclosos, entre altres, els que s’hagin comès contra la vida, els sexuals o tots els vinculats a les drogues.

En l’edicte, que ha estat pacta entre els serveis dels dos Coprínceps però també amb els informes del Consell Superior de la Justícia, el Tribunal de Corts i el fiscal general, s’indica que “s’atorga un indult de sis mesos per a les penes de presó, amb exclusió de qualsevol altra (...) imposada o que pugui imposar-se pels tribunals penals andorrans per raó de delictes o contravencions penals comesos en data anterior al dia 13 de setembre del 2019”.

D’aquesta mesura, però, queden exclosos els delictes contra la vida, la integritat física o moral, la llibertat i la llibertat sexual, així com els que atemptin contra la salut pública “referents al tràfic il·legal de substàncies estupefaents”. A banda d’aquestes dues tipologies, tampoc es podran beneficiar els processats o condemnats per delictes contra el terrorisme, de blanqueig, de corrupció, d’associació il·lícita o contra la comunitat internacional.

L’edicte també avisa que aquelles persones que estiguin complint condemnes al centre penitenciari de la Comella només es podran beneficiar de la reducció de pena sempre que no hagin “observat mala conducta habitual”. Tampoc el tindran els reincidents o qui hagi estat condemnat en rebel·lia. En aquest darrer cas, s’atorga un termini de 60 dies naturals immeditats la notificació de la sentència perquè compareguin davant els tribunals i acreditin una causa justificada per a la no assistència al judici.

L’indult afecta tant a les persones que ja tenen sentència com a aquelles per a qui encara continua el procediment judicial. En aquest segon cas, el Tribunal haurà d’incloure en la resolució, si aquesta és condemnatòria, la reducció de sis mesos. La mesura no elimina els antecedents penals ni evita que el penat que se’n beneficiï el pagament de la responsabilitat civil que s’estableixi.  

La mesura de gràcia és habitual que l’adoptin els caps d’Estat quan fan una estada conjunta al Principat. L’indult acordat entre Macron i Vives replica els mateixos termes que l’adoptat el juny del 2014 per l’arquebisbe d’Urgell i el llavors president francès François Hollande.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending