Condemnen un agent de futbolistes per falsificació de documents

El representant, que també militava a un club andorrà, va simular ordres de transferència bancàries per justificar davant Immigració que els jugadors tenien prou diners per viure al país

-
-

El Tribunal de Corts ha condemnat un futbolista mexicà que també actuava com a agent i que va gestionar l’arribada a la lliga del Principat de 21 compatriotes seus. Ho va fer, però, falsificant part de la documentació que havia de presentar davant el Servei d’Immigració per obtenir el permís de residència. En concret, va simular ordres de transferències bancàries per intentar justificar que els jugadors disposaven de prou diners per viure a Andorra. En concret, se li ha imposat un any de presó condicional.

Segons es desprèn de la sentència, l’agost del 2015, l’ara condemnat va portar fins a 21 joves jugadors mexicans per jugar a la lliga andorrana i ell mateix es va ocupar de gestionar la documentació necessària per obtenir les corresponents autoritzacions de residència. Entre aquesta, hi figurava “un certificat bancari justificatiu de que disposaven de mitjans econòmics en una suma igual o superior al salari mínim mensual del Principat per cada mes d’estada”, que, en aquest cas, suposava acreditar 10.000 euros per cadascú d’ells.

Inicialment, l’agent va aportar un “extracte dels respectius comptes corrents (...) en bancs mexicans”, però se li va indicar que calia que aquesta disponibilitat de diners fos acreditada per alguna entitat del Principat o, almenys, de la Seu d’Urgell. Per això, va presentar documents suposadament del banc mexicà Banorte on es justificava una ordre de pagament enviada l’estranger, concretament a un compte a un banc andorrà del qual ell seria el beneficiari. Les quantitats oscil·laven entre 10.000 i 12.000 euros i totes les ordres estaven signades per una mateixa persona.

Els documents per simular les transferències les va fer la mateixa parella de l'ara condemnat

No es va trigar gaire a comprovar que “malgrat el seu contingut, els documents no obeïen a cap ordre de pagament ni transferència feta realment des dels comptes corrents dels sol·licitants al compte corrent de l'acusat” i que, de fet, els documents havien estat fets per la parella del processat “a partir de l’escaneig d’un document original d’una transferència en què l'acusat era beneficiari”, tot substituint els noms de l’ordenant, la quantitat de diners que es transferia i el compte de càrrec.

Des de la fiscalia, s’havia demanat una pena de divuit mesos condicionals, ja que es considerava totalment provat que l’agent havia comès un delicte de creació de document fals. La defensa entenia que havia de ser absolt, ja que el processat negava haver alterat els documents i assegurava que “els hi varen enviar per correu electrònic” i s’havia limitat a imprimir-los i portar-los a Immigració.

Per al tribunal, la falsedat dels documents ha quedat acreditada, entre altres motius perquè el mateix acusat va reconèixer al judici que “no hi hagué cap transferència real de Banorte”, així com de les mateixes manifestacions dels futbolistes davant la policia. Per als magistrats, el fet que l’agent no fos qui materialment va confeccionar els documents, sí que va instar a la seva parella a fer-ho i, per tant, “hi ha lloc a considerar-lo autor de la falsificació com a inductor”.

Per tot això, es considera el processat culpable d’un delicte menor continuat de creació de document inautèntic. D’aquesta forma, se li imposa un any de presó condicional, a més del comís de tots els documents falsificats per a la seva posterior destrucció.

Comentaris (1)

Trending