Cinca nega que el Moneyval recomani limitar les disposicions en efectiu

Comentaris

Cinca nega que el Moneyval recomani limitar les disposicions en efectiu
Cinca nega que el Moneyval recomani limitar les disposicions en efectiu

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha descartat que ara per ara es limiti per llei els diners en efectiu que els bancs poden lliurar als seus clients. Més encara, contràriament al que s’ha anat dient en els mitjans de comunicació els darrers dies, Cinca ha explicat que no es tracta pas d’una recomanació vigent del Moneyval, que no vol dir que no hi sigui en el futur. Fonts del sector financer havien assegurat que producte de les advertències internacionals les entitats del país estaven duent a terme restriccions en les disposicions en efectiu. Concretament, Andbank només permet una retirada diària de 60.000 euros o una suma global anual de 250.000. La decisió d'aplicar aquesta limitació, però, respondria estrictament a un raonament intern, de voluntat o necessitat de l'entitat en concret.

El titular de Finances ha explicat que les notícies que el grup demòcrata que dóna suport a l'executiu podia impulsar la legislació abans esmentada deurien ser producte d’una “reflexió embrionària” d’algun membre de l’equip de la majoria parlamentària. Però la llei en qüestió “no la preveig a curt termini”. No hi haurà mesures legals de control de l’efectiu. Cinca ha afirmat que respecte d’aquestes qüestions, “hem d’anar complint amb els que se’ns demana. No cal accelerar més del compte però tampoc no podem abaixar la pressió”. En relació a d'altres qüestions relatives al sector financer i al 'cas BPA', el ministre ha reconegut que "és preocupant" que hi hagi filtracions des de la comissió legislativa que sotmet a vigilància el sector.

El pressupost 2016 preveu 28,3 milions de dèficit

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha explicat les dades fonamentals del pressupost per a l’any que ve que el Govern ha aprovat avui i entrarà properament a tràmit parlamentari. Es preveu un dèficit de 28,3 milions d’euros, lleugerament per sobre dels 26,7 que es van establir per aquest 2015 i que s’acostaran molt, segons el responsable de Finances, al que evidenciarà la liquidació a final de l’exercici. Les xifres exposades pel ministre s'acosten molt a les avançades fa una setmana per l'Altaveu, quan la previsió comptable s'estava acabant d'elaborar. Els comptes fixen uns ingressos corrents de poc més de 395 milions, un 1% per sota respecte de l’any passat producte de la davallada de la recaptació sobre el tabac i l’impost que s’aplica als beneficis obtinguts pels no residents. Les despeses globals queden establertes en 423,5 milions, que és la suma de la despesa corrent (296 milions), les despeses de capital (109 milions), que és on s’inclou el capítol d’inversió, i les despeses financeres (18,2 milions), que continuen en franca davallada. En el proper exercici es deixen sense efecte les retallades als salaris més alts de la Funció Pública, fet que fa pujar lleugerament la nòmina de l’Estat. El pressupost per al 2016 ja s'adequa a les directrius fixades per la denominada 'regla d'or'. De fet, ajustar-se a aquesta nova normativa ha estat una de les causes, una tan sols, n'hi ha hagut d'altres menys justificables, que expliquen el retard en aprovar el pressupost. De fet, els comptes s'enviaran al Consell General gairebé dues setmanes després del límit màxim que estableix la llei.

Fotografia Jordi Cinca: servei fotogràfic del Govern d'Andorra

Comentaris

Trending