Cinca diu que l'AREB informarà de la revisió de comptes de BPA quan vulgui i com vulgui

Comentaris

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha assegurat que els treballs de revisió de comptes i clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) “estan acabats i es coneixeran en el moment que es faci el traspàs” de dipòsits a Vall Banc. Els resultats, si es publiciten -circumstància que no ha aclarit pas- “es donaran a conèixer en el format i de la manera que cregui l’AREB”. Per tant, de claredat poca. Perquè tampoc no s’ha referit a quan es preveu que passin els actius bons de BPA al banc pont. El que sí que ha garantit el ministre és que s’està fent tot el possible perquè els clients recuperin els seus diners i que, ara per ara, no hi ha res que faci presagiar que el procés de subhasta no pugui fructificar. Això sí, el titular de Finances ha parlat amb certa prudència.

Cinca ha explicat que de KYC se’n continuaran fent i que de personal, poc o molt, de PricewaterhouseCoopers (PwC) n’hi continua havent al país. Per dos motius: en un cas perquè hi ha hagut situacions en què ha estat impossible, per dificultats tècniques o per incompareixença dels clients, de fer la revisió de comptes. D’altra banda, perquè la feina encomanada a PwC anava més enllà de l’analítica dels dipositants i també estava “lligada a l’operativa” del banc. A veure el funcionament de BPA. Sobre el cost final dels treballs de la consultora d’arrel americana, Cinca no s’ha mullat gaire. Però sí que ha afirmat que “està molt ben emmarcat en el pressupost” de l’AREB que fa unes setmanes  va aprovar el Consell General.

El ministre, en la roda de premsa posterior a la reunió del gabinet ministerial, ha explicat que “a efectes del treball d’anàlisi ja s’estaria en disposició de fer el traspàs de dipòsits” però que hi ha altres elements que l’impossibiliten, sense entrar a detallar possibles dates. “No em consta” que hi hagi corresponsals per tal de fer possible que Vall Banc passi a ser operatiu i, a més, ha recordat Cinca, s’ha de mirar que la posada en marxa del banc pont sigui molt propera a la seva venda. El titular de Finances ha explicat que aquests dies s’estan fent proves informàtiques i d’operatives de risc del nou banc.

El portaveu governamental ha afirmat que dubta que “hi hagi ofertes abans del darrer dia” del termini perquè els possibles interessats en en el banc pont “esgotaran fins al final” el temps que se’ls doni per així poder afinar més i millor les seves propostes. “L’únic escenari (que es contempla, per ara) és el de la subhasta, però qualsevol altre escenari (que la ‘llei BPA’ també recull, ha recordat) hauria de tenir el mateix objectiu, que és que els clients recuperin els seus diners”. Aquesta afirmació l’ha fet enllaçant-la amb una pregunta, justament, que li demanava per quan podran recuperar els seus dipòsits els clients de BPA. “Un cop hagin passat a Vall Banc han d’estar en disposició de recuperar els seus diners. Fins que Vall Banc no sigui operatiu no serà possible. Però després ho ha de ser i tot el que s’ha fet, s’ha fet per això”.

L'embolic de l'Institut Marquès de fertilitat

El ministre portaveu ha assegurat que l’Institut Marquès no ha estat vetat ni s’ha pres cap decisió al respecte perquè encara s’està treballant en el projecte i encara no està sobre la taula. Cinca ha respost a les preguntes formulades sobre la informació apareguda avui a ‘Diari d’Andorra’ que mantenia que el titular de Salut, Carles Àlvarez Marfany, s’hauria oposat al projecte i que això hauria comportat tensions dins l’executiu, ja que entenen que deixar caure una proposta com la de l’Institut Marquès posaria en dubte l’obertura econòmica i el procés d’atracció de firmes de primer nivell al Principat. “No hi ha cap esdeveniment nou. Hi va haver un acord d’entesa amb l’Institut Marquès i altres institucions i ara s’està treballant en el projecte”, ha explicat el portaveu governamental, que ha assegurat que “no podem tenir reticència a cap projecte que no està damunt la taula. I el fet que l’Institut Marquès es vulgui implantar a Andorra en sí no pot generar cap reticència perquè encaixa amb el procés d’obertura promogut i amb el clúster de salut”. Cinca ha explicat que no li consta que s’hagi d’indemnitzar la firma mèdica en el cas que finalment no tiri endavant el projecte, que “ningú no treballa en un projecte perquè al cap dels mesos se li digui que no”. El ministre també ha explicat que la institució ja sabia quin era el marc legal del Principat quan va començar a treballar en l’elaboració del projecte. I que sí per alguna necessitat concreta calgués alguna modificació legislativa, s’hauria d’estudiar. Però que això no se sabrà fins que no hi hagi la proposta concreta i tancada. Sobre la possibilitat que alguns dels plantejaments que pugui voler realitzar l’Institut Marquès topin amb les creences d’algun ministre i, en especial, del de Salut, que segons ‘Diari d’Andorra’ hauria vetat l’esmentada firma per qüestions de fe, Cinca ha estat rotund: “Ningú no tindria cabuda en aquest Govern si vol governar en favor de les seves creences. Es governa en base a l’interès general i a la legalitat”. Tanmateix, ha recordat que “les creences de cadascú són les seves i el ventall de creences personals que hi ha entre els membres del Govern és ampli”.

 

Comentaris

Trending