Cinca assegura que per ara Vall Banc no té corresponsals i CaixaBank se'n desmarca

Comentaris

Cinca assegura que per ara Vall Banc no té corresponsals i CaixaBank se\'n desmarca
Cinca assegura que per ara Vall Banc no té corresponsals i CaixaBank se\'n desmarca

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha assegurat que “avui per avui no es disposa encara de corresponsals” per a Vall Banc, amb la qual cosa no està gens clar que el banc pont pugui ser operatiu, i ha explicat que “em consta que (CaixaBank) està fent les seves anàlisis” per determinar si pot operar amb el successor de Banca Privada d'Andorra (BPA) o no pot. Fonts oficials de l'entitat financera catalana han assegurat aquest dimecres que CaixaBank "no serà corresponsal de BPA".

L'Agència estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) ha mantingut converses amb diferents entitats internacionals per mirar de trobar una via per poder traspassar els actius 'bons' de BPA a Vall Banc i que aquest pugui posar-se en marxa. Amb CaixaBank, l'AREB té el mateix problema que la resta: ningú no està disposat a ser el primer. Ningú es refia de l'impacte que pot tenir prestar el servei que es demanda vista la intervenció efectuada i com s'ha gestat tot el procediment. Respecte de tots aquests contactes, Cinca ha afirmat que allò lògic és que es contacti amb entitats amb capacitat per treballar a tot el món però d’un entorn proper i que coneguin el caràcter i la manera de fer andorrana. És en aques marc on s'entén que hi tindrien cabuda les negociacions amb CaixaBank. “Però no em consta cap resultat ni en positiu ni en negatiu”, ha dit el titular de Finances.

Diari d'Andorra ha publicat aquest dimecres que s'estava molt a prop de tancar un acord amb La Caixa -la denominació històrica de l'actual CaixaBank- i que això permetria fer operatiu Vall Banc. Fonts de l'entitat catalana, però, han negat que hi hagi una possible entesa a curt termini. Una altra cosa és quan, en el futur, si fos el cas, Vall Banc passés a ser operatiu. Llavors seria un altre escenari. Però fins que això no passi, les fonts consultades de CaixaBank has desmentit rotundament la informació apareguda al rotatiu andorrà. Cinca ha tornat a reconèixer aquest dimecres, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres, que disposar de corresponsalies és cabdal. Malgrat que, a parer seu, és "l'última peça". I, per aquest motiu s'han de fer moltes altres tasques preparatòries abans. Internament “es van completant totes les etapes” per poder posar en marxa el banc pont.

Fa molts mesos que l'AREB -el consell d'administració de la qual es reuneix aquest dijous- intenta aconseguir corresponsalies per tal de poder posar en marxa Vall Banc. L’organisme públic que tutela la crisi financera ha contactat amb diverses entitats internacionals, com ha explicat Cinca. També hauria mirat de trobar una solució usant com a ‘fronting’ algun dels bancs del país, i especialment Crèdit Andorrà. Però, per ara, no ha trobat la fórmula per tal que el banc pont pugui operar. Internament, la intenció de l’AREB i l’administració de BPA era poder iniciar la migració de dades cap a Vall Banc a partir del 8 de febrer. Més enllà dels corresponsals, des del punt de vista tècnic, tampoc hi ha l’absolut convenciment que pugui ser possible el traspàs d’actius. Diverses fonts properes a BPA han assegurat que, per ara, Vall Banc no ha abonat el cost de les llicències que hauria d’obtenir d’IBM i Microsoft per funcionar regularment i amb la cobertura legal necessària.

'Data room'

Una de les qüestions que continua tirant endavant és el procés de subhasta. El titular de Finances ha explicat que les vuit entitats inicialment interessades en conèixer l’estat de Vall Banc finalment han subscrit les clàusules de confidencialitat i totes ja tenen accés al ‘data room’, amb la qual cosa ja poden anar coneixent les dades que s’hi aboquen per tal que en un termini que ja no serà superior a cinc setmanes, si ho consideren oportú, puguin presentar les ofertes que creguin adients. Més enllà dels quatre bancs, Cinca, remetent-se justament a la confidencialitat que es reclama a tots els participants en el procés, no ha volgut revelar la identitat dels altres quatre interessats. Tampoc no ha pogut dir la situació exacte en què es troba la revisió de comptes i clients feta per PricewaterhouseCoopers (PwC) encara que ha assegurat que complirà els terminis i abans de final d’aquest mes estarà enllestida. Els resultats, però, no es veuran plasmats en un informe concret, ha vingut a dir el ministre, si no en els comptes i clients que passin al banc pont.

En aquest sentit, ha vingut a dir que no hi ha dipòsits que s’hagin ja passat. Sempre ha parlat en futur. I ha assegurat que està convençut que en el moment que s’hagin de fer els pertinents traspassos i “Vall Banc comenci a operar de cara al públic” es comunicarà oportunament als clients per tal que tinguin l’oportú coneixement de la subrogació. En ser un traspàs de drets i obligacions, el ministre considera que les condicions que el client tenia subscrites amb BPA es mantindran al banc pont.

 

Comentaris

Trending