Cinca afirma que la gestió de la crisi de BPA "reforça la pròpia credibilitat del país" dos anys després

Comentaris

Cinca afirma que la gestió de la crisi de BPA \"reforça la pròpia credibilitat del país\" dos anys després
Cinca afirma que la gestió de la crisi de BPA \"reforça la pròpia credibilitat del país\" dos anys després

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha assegurat que la gestió de la ‘crisi BPA’ “reforça la pròpia credibilitat del país” i que partint d’una situació ben negativa com el ‘Notice’ del FinCEN “no crec que estiguem pitjor, si no ben al contrari, que fa dos anys”. Alhora, el representant governamental ha defensat la tasca “irreprotxable” del cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, malgrat assegurar que ni l’executiu ni el màxim responsable de la unitat de prevenció de blanqueig no saben de l’existència de la querella, que ha emmarcat en “l’estratègia de defensa dels accionistes majoritaris” de BPA.

A Cinca se li ha demanat un balanç sobre el que està suposant el ‘cas BPA’ en complir-se dos anys de la intervenció del banc. El ministre ha afirmat que la “valoració és agredolça” i ha explicat que “tan de bo no hagués succeït, tan de bo el FinCEN no hagués publicat mai aquesta nota” i “no ens haguéssim hagut de trobar amb aquesta situació de risc”. “Partint d’un fet negatiu”, ha afirmat Cinca, “la valoració és positiva de totes les mesures i el resultat que han tingut”. El ministre manté que “la plaça s’ha refet” i que “pot encarar” els nous reptes que les institucions internacionals fixen.

El portaveu governamental ha explicat que des del primer moment s’havien plantejat tres coses: aturar el risc sistemàtic i que el ‘Notice’ a BPA afectés la resta de la plaça, minimitzar al màxim les pèrdues per als clients i salvar el major nombre de llocs de treball. “I això s’ha aconseguit.”

El titular de Finances ha remarcat en diverses ocasions que es partia “d’una situació dolenta” que “ni hem provocat ni hem al·lentat, però sí que ens ha tocat gestionar-la”. I que ara queden “petites qüestions per resoldre tot i sabent que, paral·lelament a això, i per molt que s’hagi fet tot bé, hi ha oberts un nombre molt important de processos judicials que obligaran el Govern a prestar-hi atenció i a dedicar-hi uns recursos que tan de bo poguéssim destinar a d’altres coses”. I encara ha tornat a insistir que es tractava d’un “incident greu que l’hem gestionat, com a país, amb molta seriositat i molta celeritat, malgrat que vist des de dins dos anys sigui molt temps”.

Quan se li ha demanat per l’impacte reputacional, pel desgast d’imatge que hagi suposat per al país i la plaça financera tot el procés, després de recordar que es tracta d’un “component amb molta subjectivitat” hi ha afegit que “la reputació i la credibilitat de les institucions andorranes no deuen haver quedat molt malmeses perquè s’han continuat signant convenis internacionals en l’àmbit financer i convenis de doble imposició”.

Querella a Fiñana

Respecte de la querella criminal interposada pels accionistes majoritaris contra el cap de la UIFAnd, Cinca primer de tot ha afirmat que el Govern no tindria perquè estar-hi al corrent. Alhora, però,, ha explicat que havia tractat la qüestió amb Carles Fiñana i a aquest “tampoc no se li ha notificat res”. Efectivament, la querella encara no ha estat admesa a tràmit perquè la Batllia més enllà d’analitzar l’admissió està valorant, també, si ho deriva a instrucció penal ordinària o a l’especialitzada, atès que per raó del càrrec del querellat alguns dels delictes connecten amb la funció pública, que corresponen investigar a les batllies especialitzades. Cinca ha explicat que “la querella és de part”, com no pot ser d’una altra manera vist com es configura el dret processal del Principat. Però que, a més, en aquest cas la part són els accionistes majoritaris del banc afectat. “Forma part de l’estratègia de defensa dels accionistes de BPA, i ho dic amb tot el respecte”.

Cinca ha afirmat que “quan es conegui el contingut (de la querella) ja ho valorarem”. Però pel que hauria pogut llegir en els mitjans de comunicació, “tampoc no s’està dient res que no s’hagi dit. I el senyor Fiñana ja s’ha pronunciat amb absoluta transparència i contundència” en el sentit que fins al 6 de març del 2015, quan s’hauria reunit amb el cap de Govern, Toni Martí, no hauria tingut coneixement del ‘Notice’ del FinCEN ni tampoc “no sabria res de tot això”. Per acabar, Cinca ha recordat que Fiñana es tracta d’una persona “jurada i irreprotxable que ja s’ha manifestat sobre aquesta qüestió”.

Comentaris

Trending