Cinc-cents milions en renda variable de clients de BPA/Vall Banc continuen bloquejats i sense data per recuperar-los

Comentaris

Cinc-cents milions en renda variable de clients de BPA/Vall Banc continuen bloquejats i sense data per recuperar-los
Cinc-cents milions en renda variable de clients de BPA/Vall Banc continuen bloquejats i sense data per recuperar-los

Els actius de renda variable als quals no poden accedir ni als clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) ni els de Vall Banc suposen uns cinc-cents milions d’euros. Així ho ha reconegut el ministre de Finances, Jordi Cinca. És l’única dada objectiva que s’ha donat en el marc de la sessió de control al Govern, que tenia com un dels plats forts una pregunta del president del grup mixt, Pere López, en relació a les dificultats operatives que té el banc intervingut arran del ‘Notice’ del FinCEN i el seu deixeble. Més enllà d’això, Cinca no ha aclarit pràcticament res més. 

Les accions subscrites pels clients de BPA -molts dels quals han estat traspassats a Vall Banc- continuen en mans del dipositari del banc intervingut, això és Credit Suisse. I no hi ha cap previsió de quan es podrà desbloquejar la situació. Cinca ha deixat clar que “no li diré un calendari” perquè, al seu entendre, “seria imprudent”. L’únic que s’ha atrevit a manifestar és que la solució serà “relativament ràpida”, deixant clar que la rapidesa cal mesurar-la en el marc d’un procés que s’està dilatant molt.

El titular de Finances s’ha aixoplugat en moltes ocasions al fet que és, especialment, l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i, en algunes ocasions també, l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), els qui duen a terme les negociacions necessàries per no avançar pràcticament cap detall de la situació en què es troben els actius bloquejats. Cinca ha assegurat que quan escaigui, tant l’AREB com l’INAF explicaran el que sigui adient. Els responsables del supervisor molt probablement compareixeran la setmana que ve, novament, davant la comissió BPA per respondre a les preguntes que cregui convenient els parlamentaris.

Cinca ha insistit en el fet que tot plegat es va iniciar per les males pràctiques que es duien suposadament a terme a BPA. López ha recordat al ministre que fa més d’un any i mig que hi ha una institució creada (AREB) per solucionar aquesta qüestió i que no s’ha resolt. S’ha aconseguit traspassar la immensa majoria dels actius però no els de renda variable. Per tant, el lider parlamentari del PS ha demanat que s’expliqués els motius de perquè en aquest cas no hi ha acord per a la transferència, per al retorn, dels actius. Aquest ha estat un dels casos en què Cinca s’ha remès a l’AREB.

Inici de les negociacions

El responsable ministerial ha intentat remarcar una vegada rere l’altra que els actius, les accions, no estan a BPA si no al dipositari. En aquest sentit, López ha incidit en el fet que sigui com sigui, la titularitat d’aquells actius continua sent de BPA. I que essent com és ara el titular de BPA l’AREB, les negociacions s’haurien de desencallar. De fet, en aquest marc, el parlamentari socialdemòcrata ha demanat quan es van iniciar les negociacions efectives entre les parts -Cinca ha parlat de contactes entre l’AREB i el seu homònim suís i, també, de la intervenció de l’INAF quan ha calgut. 

El titular de Finances ha passat de puntetes sobre aquesta qüestió, sense explicar en cap cas quan es va començar a tractar seriosament la qüestió de desfer el bloqueig persistent. Cinca, que ha insinuat que també a nivell governamental s’hauria fet algun moviment, ha defensat l’actuació de les institucions administratives i ha ressaltat el fet que tota la dificultat ve emmarcada per un contracte privat entre BPA i Credit Suïsse. El nom de l’entitat estrangera no s’ha esmentat en cap moment, que quedi clar. I que com que el sector financer és molt sensible i independent, els organismes públics habitualment se n’allunyen.

López -el liberal Carles Naudi també ha fet una pregunta- ha lamentat la manca d’informació oferta durant vint mesos per l’administració (amb la “passivitat” o “complaença” del Govern) en aquest cas i la desorientació que s’està generant amb els clients. Cinca ha manifestat que “no hi ha ocultació” i ha afegit que “entenc que els gestors els donen (als dipositants) la informació pertinent”. De moment, els precs fets per l’AREB a Credit Suïsse o els seus homònims helvètics no funcionen.

El titular de Finances ha assegurat que s’està actuant seguint els paràmetres internacionals escaients i ha assegurat que el bloqueig que perdura “no malmet la imatge” de la plaça financera. Pere López havia predit en contrari en una de les seves preguntes, en què ha sol·licitat a l’executiu si no tem una allau d’accions judicials i reclamacions vist que entra en vigor l’intercanvi automàtic de dades fiscals i hi haurà molts clients que per culpa del bloqueig de la renda variable tindran severs problemes amb les seves jurisdiccions fiscals d’origen. “No hi pot haver cap conseqüència perquè no hi ha manca de diligència”, ha sentenciat Cinca.

Comentaris

Trending