Espot afirma que “l’èxit” de la Cimera “ens dona prestigi i reputació” internacionals

El cap de Govern treu pit davant les felicitacions de la Secretària General Iberoamericana, Rebeca Grynspan, i destaca que “realment hem tocat, parlat, debatut i adoptat declaracions” sobre “problemes reals” dels ciutadans

Grynspan, Espot i Abinader, en la roda de premsa de balanç de la Cimera.
Grynspan, Espot i Abinader, en la roda de premsa de balanç de la Cimera. RONNIE PINO

Andorra ha superat amb nota l’examen d’organitzar la XXVII Cimera Iberoamericana. Almenys així s’ha assegurat després de la finalització de l’esdeveniment. La Secretària General, Rebeca Grynspan, no ha dubtat a parlar obertament de “tot un èxit” tant pel volum de caps d’Estat i Govern participants com pels resultats assolits. Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, ha afirmat que el resultat és positiu tant “a nivell logístic” com pel que fa als resultats assolits amb els acords tancats. “Ens dona prestigi i bona reputació”, ha afirmat.

Un cop finalitzada la Cimera, Espot y Grynspan, juntament amb el president de la República Dominicana, Luís Abinader, que agafa el relleu d’Andorra per a la pròxima trobada, han volgut fer un balanç satisfactori del desenvolupament. La Secretària General Iberoamericana ha volgut felicitar Andorra pel “treball magnífic” realitzat per la Cimera, tot destacant que “l’han reconegut tots els països”. En aquest sentit, ha remarcat “l’audàcia” d’organitzar-la de forma semipresencial en el marc de la pandèmia. “Ha estat molt valorada”, ha afirmat.

De forma similar s’ha expressat Luís Abinader, president de la República Dominicana, el país que ha d’organitzar la pròxima Cimera. “Ha estat tot un èxit i serà un gran repte poder continuar amb aquesta feina”, ha declarat.

Un dels acords adoptats per tots els mandataris és el Compromís d’Andorra, centrat en la innovació per al desenvolupament sostenible

Per la seva banda, Espot, que ha destacat que l’organització de la cimera ha estat al mateix temps “un repte i una oportunitat pel nostre país” ha expressat la satisfacció per haver demostrat que “volem apostar pel multilateralisme”. En aquest sentit, ha indicat que quan el país participa en aquest esdeveniment així com en altres organismes internacionals “ho fem per convicció, perquè creiem en el multilateralisme i perquè ha d’haver-hi un lloc on, malgrat les diferències, es pugui parlar i hi hagi debat polític”.

I aquest, ha destacat, s’ha produït. Així, el cap de l’executiu ha volgut celebrar els acords adoptats entre tots els mandataris participants en la Cimera, entre els quals ha destacat el compromís d’Andorra centrat en la innovació per al desenvolupament sostenible. “És un document transversal per afrontar la recuperació des del prisma de la sostenibilitat”, ha explicat.

Espot, responent a una de les preguntes.
Espot, responent a una de les preguntes.

El cap de Govern ha volgut defensar que la celebració de l’esdeveniment ha servit per afrontar “problemes reals” de la ciutadania. Així, ha valorat que “realment hem tocat, debatut, parlat i adoptat declaracions sobre qüestions que realment afecten les problemàtiques quotidianes i els grans reptes de la humanitat”.

Espot ha apuntat que el bon resultat de l’organització de l’esdeveniment es notarà, sobretot, a nivell d’imatge davant la comunitat internacional. “Si alguna cosa hem tret és adquirir el convenciment que som capaços, malgrat la nostra infraestructura limitada, d’acollir un gran fòrum, no només a nivell logístic sinó també quant al fons, organitzar-lo amb resultats palpables”, ha manifestat. Al seu entendre, això ha de ser “un motiu d’orgull i satisfacció”. Per al cap de Govern, el resultat assolit “ens dona prestigi i bona reputació”.

Espot, Abinader i Grynspan, entrant a la sala de la roda de premsa.
Espot, Abinader i Grynspan, entrant a la sala de la roda de premsa.
Reunió amb Pedro Sánchez

Durant la roda de premsa, el cap de Govern també ha donat detalls de les reunions bilaterals mantingudes al matí tant amb el president espanyol, Pedro Sánchez, com amb el rei Felip VI. “Constatem que la relació és fructífera i madura”, ha assegurat. A la vegada, ha deixat clar que “no hem pactat cap harmonització fiscal”, com en un primer moment, i arran d’un malentès en la comunicació des de la Moncloa, ha circulat. De fet, ha recordat que “el sistema tributari competeix a la sobirania dels països i, fins i tot, quedarà fora de l’acord d’associació amb la Unió Europea”.

Espot ha volgut aclarir que, també en aquest àmbit, la relació amb el país veí és positiva. “Hi ha bona cooperació fiscal”, ha remarcat, tot recordant les avaluacions de l’OCDE i “les mateixes afirmacions d’Espanya” en el si de l’organisme que “sempre han estat positives”. Així, ha explicat que “l’únic que s’ha dit és que, per a institucionalitzar-lo, cal que hi hagi un marc regulat o establert en el qual, periòdicament, ens puguem reunir per constatar que tot funciona malgrat que pugui haver-hi aspectes que es puguin revisar”.

El màxim responsable de l’executiu ha indicat també que s’ha demanat que Madrid mantingui el suport per avançar en la negociació amb la UE. “És el gran repte que tenim a partir d’ara”, ha apuntat perquè el futur conveni “ha de ser la palanca per diversificar l’economia i aportar més creixement al país”.

Comentaris (1)

Trending