Avatel recompra les accions a Andorra Telecom i li deixa setze milions de plusvàlua a la caixa

L’operadora andalusa a través de la firma Avant de l’encampadà Víctor Manuel Rodríguez paga 32 milions a la companyia andorrana pel 37% de les participacions adquirides el 2017

-
-
Andorra Telecom ja no forma part de l’accionariat d’Avatel, la companyia andalusa en la qual va invertir el 2017. L’operadora malaguenya, a través de la firma Avant de l’encampadà Víctor Manuel Rodríguez, ha pagat a la companyia andorrana 32 milions d’euros pel 37% de les accions que ostentava. Això genera una plusvàlua per a l’empresa parapública del Principat de 16 milions que, d’entrada, aniran a reserves. Les tensions que des de fa mesos mantenien Andorra Telecom i Avatel ha portat al trencament. Això sí, després d’un molt notable creixement d’aquesta darrera i un excel·lent resultat per a Andorra Telecom.

L’anunci del tancament de l’operació de compra-venda l’han fet el ministre d’Ordenament i president d’Andorra Telecom, Jordi Torres Falcó, i el director general de l’operadora, Jordi Nadal. Tots dos han coincidit a afirmar que “veient una operació d’aquesta magnitud, hauria estat una irresponsabilitat” no acceptar la proposta. El titular ministerial ha assegurat que Avatel, que ha passat de 22.000 clients a més de 100.000 en el termini de dos anys que els representants del consell d’administració han estat asseguts al consell d’administració , “està ben valorada” i que els 16 milions de plusvàlua fan que tot plegat sigui “una bona operació de venda”. Justament, Andorra Telecom va pagar 16 milions pel paquet accionarial de la companyia andalusa quan es va adquirir a finals del 2017.

Feia pràcticament un any que la relació entre les dues empreses era molt tensa, fins al punt que la companyia andalusa va obrir el març a Encamp una mena de filial: necessitava poder actuar de forma més àgil

Feia pràcticament un any que la relació entre Avatel i Andorra Telecom era molt complexa. I la recompra de les accions era la única sortida. La qüestió era acordar el preu. Torres i Nadal han minimitzat la tensa relació entre les dues operadores tot i que el director general de l’empresa andorrana ha reconegut que des de febrer que no hi havia pràcticament sinergies entre les dues empreses i el ministre ha al·ludit a “les maneres de fer de cadascuna de les empreses” com element que no acabava d’encaix. 

Els dos màxims responsables d’Andorra Telecom, però, han afirmat que si no hi hagués hagut sobre la taula l’oferta que els responsables d’Avatel han posat -Rodríguez, antigament cap visible de Cable Mútua a Sant Julià és ara un dels principals artífexs de l’operadora andalusa- no s’hauria trencat el vincle accionarial. Però segons fonts de la companyia que opera fonamentalment la Llevant espanyol i a la Costa del Sol, per a Avatel l’accionista andorrà era ara mateix “una rèmora” perquè feia que la presa de decisions fos molt més lenta del que necessita la firma malaguenya davant un mercat i un sector en constant evolució.


El ministre i president d'Andorra Telecom, Jordi Torres, i el director general, Jordi Nadal, explicant l'operació. | ALTAVEU

 

Les fonts andaluses consultades han assegurat que s’han fet els estudis pertinents i s’ha valorat la companyia en el preu exacte que val a data d’avui. I d’aquí que s’ha extret que el valor de les participacions -el 37%- d’Andorra Telecom són els 32 milions que formalment n’ha pagat Avant Telecom, presidida per l’esmentat Víctor Rodríguez, i que també té al català vinculat al Principat Jordi Alvinyà en el seu consell d’administració. De fet, tots dos i altres empresaris andorrans ja estaven lligats a Avatel quan l’operadora andorrana va dur a terme la inversió que ha estat perseguida per la polèmica durant molt temps.

Torres i Nadal han assegurat que "davant una operació d'aquesta magnitud, hauria estat una irresponsabilitat" no vendre's les participacions; entre l'andalusa i MásMóvil s'han ingressat nets 42 milions

Jordi Nadal ha remarcat el suport que tècnics d’Andorra Telecom van estar donant durant tot un any a Avatel per assegura el creixement que ha experimentat. El que ni el director general ni el ministre menys encara han volgut admetre és que part d’aquells mateixos tècnics, de primer nivell però que se sentien infravalorats per Andorra Telecom ja que no podien créixer quant a responsabilitats i llocs de jerarquia perquè una empresa pública té altres compromisos també en matèria de personal, han acabat fitxant directament per Avatel. De fet, la companyia andalusa va inaugurar una mena de sucursal o filial el març a Encamp. Va ser aquella l’exemplificació més clara del trencament entre les dues empreses. Des del Principat donant servei -un call center, per exemple- a Andalusia (i estalviant-se impostos) quan el tracte és que aquestes operatives les ‘compressin’ a Andorarra Telecom.

L’important, això sí, és que a la caixa Andorra Telecom hi tindrà setze milions nets més, la destinació dels quals ara mateix no se sap. Jordi Torres ha recordat que entre aquesta plusvàlua i l’obtinguda per l’operació amb MásMóvil s’han obtingut 42 milions de benefici extraordinari, per dir-ho així. Una part de la plusvàlua de MásMóvil s’ha invertit en digitalització d’equipaments de l’operadora andorrana. El ministre i el director general han negat qualssevol component especulatiu de les dues operacions esmentades. 

Totes dues inversions, han remarcat, formaven part de l’estratègia diversificadora de la companyia, una altra cosa, han vingut a dir, és que el mercat o les necessitats hagin portat a la desinversió i a l’obtenció d’importants resultats després “d’estudis molt exhaustius”. Nadal ha remarcat que per obtenir 16 milions nets haurien d’haver passat molts exercicis perquè per molts beneficis que obtingués Avatel s’haurien hagut de sumar molts i molts dividends. Una vuitantena d’anys, ha més o menys calculat, a raó dels paràmetres que actualment s’obtenen. Els andalusos estan convençuts que ara creixeran més ràpid. L’operadora andorrana celebra haver fet caixa.



Torres Falcó a Pere López: “feia dies que no demanava cap dimissió”

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, ha fet ironia, fins i tot abans que se li preguntés, sobre la decisió del líder parlamentari del PS, Pere López, al cap de Govern, Xavier Espot, per tal que destituís el titular ministerial. Ironia, sí, però una mica més i el ministre es torna a embolicar quan ha intentat dir que hi ha pendent una reunió amb la plataforma antiheliport per analitzar si seria possible ubicar l’heliport a Tresoles. Al final ha desfet l’embolic en què amenaçava de tornar a caure i ha assegurat que “la decisió està presa”, que no hi haurà heliport a Tresoles, però que la setmana que ve mantindrà una reunió amb representants del col·lectiu opositor per explicar-los els informes i donar-los detalls que fins ara no s’han publicitat. “Hi ha altres condicionants” que haurien fet descartar Tresoles, ha insinuat després de recordar que Pere López “feia dies que no demanava cap dimissió” i que l’hauria pogut demanar abans del tancament de les llistes per a les comunals perquè hauria pogut optar al consolat d’Encamp.



 

Instal·lacions d'Avatel a Encamp vistes des de l'exterior.

Relacionat

Els suposats incompliments d’Avatel tensen la relació amb Andorra Telecom
-

Relacionat

El PS es fixa com a repte mirar d’airejar els teòrics draps bruts de l’‘operació Avatel’
-

Relacionat

Tibada d’orelles a Andorra Telecom per no presentar cap dada de la ‘filial’ Avatel
-

Relacionat

L’‘andorranoandalusa’ Avatel s’instal·la a Encamp per estalviar-se impostos a Espanya
-

Relacionat

La inversió d'Andorra Telecom a la petita operadora andalusa Avatel continua aixecant dubtes

Comentaris (7)

Trending