L’‘andorranoandalusa’ Avatel s’instal·la a Encamp per estalviar-se impostos a Espanya

Quan Andorra Telecom va entrar a l’accionariat de la companyia malaguenya, la voluntat era que comprés serveis al Principat però l’escenari ha canviat i ha obert oficina directament

-
-

Sense fer cap mena de soroll i pràcticament en l’anonimat, la companyia d’origen malagueny participada per Andorra Telecom Avatel ha obert instal·lacions a Encamp. Des del local que havia ocupat anys enrere un xiqui park, a l’entrada sud de la parròquia, l’operadora que desplega la fibra òptica a la Costa del Sol, la Costa Blanca i el llevant espanyol prestarà una part dels serveis des del Principat i així podrà estalviar-se impostos a Espanya.

La inauguració de les instal·lacions es va fer aquest divendres a la tarda. Més enllà dels treballadors, que en són uns quants -una vintena llarga segons algunes fonts-, no hi havia presència de pràcticament ningú. Com a mínim, ningú d’Andorra Telecom. I sobta: el president del consell d’administració d’Avatel és Jordi Nadal, el director general de l’operadora andorrana, que a final del 2017 va injectar 16 milions d’euros per adquirir el 37% de l’accionariat del que era una petita companyia nascuda i desenvolupada a l’entorn de Marbella i que, curiosament, ja era participada per diversos empresaris andorrans.

El que ha estat una operació sinó poc clara sí almenys poc compresa -ha estat objecte de diverses preguntes parlamentàries que no han servit per acabar de treure l’entrellat a la inversió feta per Andorra Telecom-, continua pel mateix camí. De fet, ni Andorra Telecom ni Avatel directament, no han volgut oferir cap explicació sobre la posada en marxa de les esmentades instal·lacions en un local que ha estat tancat durant molts anys perquè ningú no podia assumir les condicions que els propietaris sol·licitaven (que no vol dir que s’hagin mantingut).

Quan Andorra Telecom va entrar a l’accionariat d’Avatel, el plantejament inicial era que la companyia andalusa comprés serveis a l’andorrana. L’operadora del Principat es faria càrrec de determinades activitats tècniques o el ‘call center’ Espic, ubicat a la Massana i en què també participa de manera molt rellevant Andorra Telecom, també prestaria serveis per Avatel. Facturant-les, és clar, les companyies del Principat. La situació, però, ha canviat. L’encaix entre totes tres companyies no seria tant bo com es podia pensar -segons algunes fonts- i malgrat que la participació accionarial es manté, l’estratègia ha canviat.

Així, segons fonts no oficials però sí coneixedores de la situació de la companyia andalusa, operaris que ho eren d’Andorra Telecom però que pràcticament es dedicaven en exclusiva a prestar els serveis demandats per Avatel passen ara directament a la seu d’Avatel a Andorra. Des d’Encamp, s’oferiran suports tècnics i també, servei de ‘call center’ per a les activitats que la companyia té al sud i al llevant espanyol. De fet, amb l’adquisició fa uns mesos d’una petita operadora murciana, Avatel és la sisena companyia en fibra òptica de l’Estat veí.

Assumint directament des del Principat un volum de feina molt important que la companyia assumia o contractava des d’Espanya, Avatel, segons algunes fonts, tindrà un estalvi fiscal important i, d’aquesta manera, els beneficis podran incrementar-se, amb la qual cosa, de retruc, també n’hauria de sortir guanyant Andorra Telecom com a titular del 37% -almenys aquest és el percentatge inicial del que es va parlar- de l’accionariat de l’operadora malaguenya.

Comentaris (4)

Trending