Argentina suspèn l’operació repatriació

El president Alberto Fernández anuncia que només es permetrà en retorn “en casos excepcionals” i deixa molts temporers a la corda fluixa

El president argentí, Alberto Fernández.
El president argentí, Alberto Fernández.

El president argentí, Alberto Fernández, ha suspès el retorn dels nacionals que es troben encara fora del país. El mandatari ha anunciat que no es permetrà la tornada de més persones, fet que afecta directament als temporers que encara es troben a Andorra, ja sense feina en la immensa majoria de casos per l’abrupta finalització de la campanya d’hivern a causa de l’esclat de la crisi del coronavirus. En aquest sentit ha indicat que, a partir d’ara i fins que l’emergència no remeti, només es permetrà viatjar en casos “excepcionals”.

Gerra d’aigua freda, fins i tot glaçada, la que han rebut molts dels argentins que, un cop finalitzada la temporada d’hivern es troben al Principat i miraven de gestionar el seu retorn al país d’origen. Aquest, si es fa cas a les paraules expressades per Fernández, passa de ser complicat a gairebé impossible. El president ha decidit, segons recullen diferents mitjans del país, frenar l’operació tornada que s’havia començat a fer amb avions d’Aerolíneas Argentinas i també d’altres companyies.

Als argentins que encara estan fora del país el missatge és clar: "que esperin; els anirem a buscar quan el risc sigui manejable"

En canvi, la posició ha canviat radicalment aquest dimecres. “Per ara, hem decidit no ingressar més gent”, ha afirmat, tot indicant que només podran tornar “els qui tinguin situacions excepcionals”. També ha explicat que ha donat ordres a la cancelleria d’Exteriors perquè “ajudi amb recursos a qui està a l’exterior perquè puguin ordenar aquest tema”. Per tant, “hauran de quedar esperant el moment del retorn”.

Per ara, un dels col·lectius que es podrien beneficiar d’aquestes circumstàncies excepcionals serien les persones majors de 65 anys, per als quals s’està intentant “reglamentar” l’operació. El missatge a la resta ha estat tan clar com dur: “que esperin una mica; els anirem a buscar quan el risc argentí sigui manejable”.

Per la seva banda, el ministre de Defensa, Agustín Rossi, ha indicat que “anirem veient com es regula i com impacta l’evolució de l’epidèmia”. Des de la cancelleria d’Exteriors no s’han aclarit de quin tipus d’ajut parlava Fernández. Segons fonts citades per alguns mitjans del país, “per ara els consolats només donen assistència; diners només es donaran en casos excepcionals”.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending