Andbank força la màquina per intentar ‘provocar’ una macrofusió bancària

L’entitat del Centre Negoci, amb el suport d’una part dels membres del Govern sortint, ha estat empenyent una aliança que ara per ara tant Crèdit Andorrà com MoraBanc refusen

Comentaris

-
-
Andbank estaria forçant la màquina per ‘provocar’ una fusió bancària múltiple al Principat amb la qual pugui refer la seva tocada imatge, especialment fora del país. Ara per ara, ni MoraBanc ni Crèdit Andorrà no estarien predisposats a arribar a cap entesa, ni bilateral ni trilateral, que contempli la presència de l’entitat del Centre de Negoci. Tant el ‘banc verd’ com el ‘blau’ miren de créixer i alhora ordenar ‘la casa’ a partir d’altres estratègies. 

La possibilitat d’una fusió, sigui a dos, sigui a tres, fa mesos que s’apunta i, de fet, les entitats implicades i els seus accionistes en algun cas, ho han estat valorant. Però ni Crèdit Andorrà ni MoraBanc no ho veuen prioritari i no acaben de veure que Andbank sigui per ara un bon company de viatge. Al seu torn, el banc dels Cerqueda i els Ribas considera que estaria en disposició de liderar una integració.

El portal especialitzat en informació econòmica bolsamania.com publica aquest dilluns que Andbank hauria amenaçat de convertir-se en una entitat de dret espanyol -i, per tant, Andorra passaria a ser una filial- sinó es es produeix una fusió a tres bandes en què ella sigui l’entitat integradora. Fonts bancàries han explicat que el banc del Centre de Negoci nega aquesta voluntat, però les mateixes fonts asseguren que és possible que alguns dels seus mandataris, accionarials o executius, hagin deixat anar informalment un comentari d’aquest tipus.

De fet, alguns dels components del gabinet ministerial que ara clou la seva etapa -com el titular de Finances, Jordi Cinca, o el responsable d’Economia, Innovació i Competitivitat, Gilbert Saboya- haurien estat collant per tal que la fusió a tres fos una realitat. Però la unió no convenç ni a Crèdit Andorrà ni a MoraBanc, que volen intentar implementar altres estratègies per remuntar abans d’haver d’activar una integració. BancSabadell no entrarà en cap operació d’aquestes característiques i VallBanc és més aviat carn de compra-venda abans d’una ulterior fusió.

El conseller executiu del 'banc verd' s'ha mostrat obertament en desacord amb les fusions i aposta per les externalitzacions i aliances internacionals

El conseller executiu de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella, va fer públic la setmana passada un article d’opinió a ‘La Vanguardia’ en què assentava el seu full de ruta: res de fusions i sí externalitzacions de serveis o aliances amb nous socis. En aquest sentit, per exemple, l’entitat ‘verda’ està en una fase molt avançada del procés d’externalització de la seva divisió informàtica. Alhora, se centra en reordenar el seu mercat internacional per centrar-se, especialment i gairebé totalment, en tres fronts: Espanya via Banco Alcalá, Miami i Luxemburg. 

No és descartable que Crèdit Andorrà intenti buscar nous aliats per cadascuna de les places estrangeres. I Cornella prioritzaria la recerca, que fa temps que està a l’ordre del dia però sense resultats, d’un inversor que pugui capitalitzar l’entitat i, alhora, permetre la sortida d’alguns dels socis que passen per situacions personals i privades més complexes. Al seu torn, MoraBanc, d’unes dimensions més reduïdes, ha tornat a veure com creixien d’un 2% els beneficis el 2018, el mateix augment que van experimentar els guanys entre el 2016 i el 2017. L’entitat ‘blava’ ja hauria fet una part important dels deures de reordenació interna i no tindria interès en tornar-se a aliar amb Andbank. La ‘boda’ ja es va provar al seu dia i va acabar com el rosari de l’aurora.

Comentaris (3)

Trending