Andbank acudeix al mercat internacional de pagarés per intentar resoldre problemes de liquiditat

Comentaris

Andbank acudeix al mercat internacional de pagarés per intentar resoldre problemes de liquiditat
Andbank acudeix al mercat internacional de pagarés per intentar resoldre problemes de liquiditat

Que el sector financer andorrà, algunes entitats més que d’altres, no passa pel seu millor moment és igual de cert que els esforços que fa l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) per ‘vendre’ just el contrari. O les desenes, centenars i milers d’euros que uns bancs més que d’altres inverteixen en publicitat, promocions, compensacions o com es vulgui que es digui, per intentar estalviar-se ensurts informatius. No obstant això, els problemes hi són. D’aquí, per exemple, que Andbank hagi hagut de recórrer als mercats financers internacionals per mirar de resoldre els problemes de liquiditat. Per compensar la ‘fugida’ de dipòsits. Andbank firmava fa poques setmanes un acord amb una entitat irlandesa per a l’adopció d’un programa de pagarés que permeti garantir la liquiditat del balanç. L’emissió és ‘només’ de 500 milions d’euros.

L’emissió de pagarés es fa per captar recursos o per no perdre’n. Aquest segon seria amb tota probabilitat el cas d’Andbank, segons les fonts. Per mantenir a ratlla el passiu, els nivells de liquiditat. L’emissor dels bons seria la firma irlandesa AB Financial Products Designated Activity Company. Acudir al mercat irlandès no és gens estrany. Per poder dur a terme una emissió de bons comercialitzable internacionalment s’ha d’obtenir el codi ISIN. Via Irlanda és molt més fàcil. El titular de l’emissió és Andbank, que s’endeuta en 500 milions d’euros per poder garantir així la devolució dels passius als clients del grup bancari amb ramificacions, a banda d’Andorra, a l’Uruguai, Suïssa, Espanya, Luxemburg, Mònaco, Bahames, Estats Units, Mèxic, Panamà i Brasil segons que descriu el propi prospecte de l’acord signat el passat 20 de març.

Els pagarés estan garantits per la cartera de valors de l’entitat. I es tracta d’instruments per fer front a contingències de liquiditat, de crisis de confiança, de tensions de tresoreria, de desajustaments en les masses patrimonials del balanç… en definitiva, és un apalancament financer. No és pas un instrument desconegut ni per Andbank ni per la banca andorrana. No és la primera vegada que es fa una operació d’aquestes malgrat que pel moment que viu l’entitat liderada per les famílies Cerqueda i Ribas pot tenir ara una transcendència major. Habitualment, aquest tipus d’operacions les ha de supervisar i donar-hi llum verd l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).

El prospecte que reflecteix tots els extrems de l’acord, d’un centenar llarg de pàgines, analitza els diversos problemes amb què es pot trobar Andbank. Riscos que van associats a una multiplicitat de factors com ara aspectes de caràcter reputacional, canvis en les fonts de finançament, riscos operacionals o relatius a la qualificació creditícia del garant o la solvència percebuda. Dificultats derivades de canvis econòmics o polítics en els països de l’Amèrica Llatina on l’entitat bancària andorrana té implantació… El prospecte també ressalta que “la liquiditat del Grup Andbank és fonamental per a la seva capacitat per operar els seus negocis, per créixer i ser rendible”.

I seguidament posa de manifest la complexitat que representa per al grup bancari tenir la matriu en un país sense banc central. Així, “la inexistència d’un banc central al Principat d’Andorra fa que la gestió de la liquiditat en determinades circumstàncies sigui més difícil per al garant que per alguns dels seus competidors en altres jurisdiccions. Si el Grup Andbank no gestiona eficaçment la seva liquiditat, el seu negoci es podria veure afectat negativament”.

Comentaris

Trending