Álvarez afirma que els juristes el SAAS estan treballant en la querella contra Gómez Jiménez

El ministre de Salut assegura que s’ha pres ara la decisió d’acomiadar de forma causal el cap d’urgències de l’hospital perquè és quan s’han tingut els elements necessaris d’un “afer complexe”

El ministre de Salut, Carles Álvarez, durant la compareixença d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Carles Álvarez, durant la compareixença d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha assegurat que els assessors jurídics del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) estan encara acabant d’investigar el dossier relatiu al fins dijous passat cap d’urgències de l’hospital, Josep Gómez Jiménez, per tal d’elaborar la querella criminal que presentaran contra el metge per reforçar l’acomiadament causal acordat dimecres passat i comunicat a l’afectat dijous a la tarda. El titular de Salut ha afirmat que si no s’ha decidit fins ara fer fora el facultatiu és perquè no s’han tingut els elements necessaris fins ara.

Álvarez ha assegurat que es tracta d’un “afer complexe” que està “en mans d’advocats i juristes” després que en virtut d’un primer informe elaborat per aquests tècnics jurídics el consell directiu del SAAS va decidir prescindir dels serveis de Gómez Jiménez amb l’aval del Govern. Més enllà d’això, el ministre no s’ha referit a cap element més sobre la situació ni el cas que afecta el fins ara cap d’urgències.

El titular de Salut, això sí, ha assegurat que d’un temps ençà, al SAAS “les coses s’estan fent bé” i que per norma general el sistema sanitari andorrà “rep més felicitacions” que queixes encara que “puntualment sempre hi ha correccions a fer”. En general, però, ha remarcat Álvarez quan se li ha demanat si el fet que hagin començat a rodar caps com els de Gómez Jiménez per presumptes irregularitats beneficia el sistema, s’ofereix “una bona assistència sanitària al país”.

Avortament i medicaments d’alta complexitat

El ministre no té el do de la paraula, menys encara quan no vol parlar d’alguna qüestió que el fa ennuegar, metafòricament o sense metàfores. Així no és estrany, tampoc, que s’hagi escudat en el fet que “forma part d’un altre debat, el del model d’Estat”, quan se li ha demanat sobre els 107 avortaments que es van practicar a Catalunya el 2017 respecte de dones que viuen al Principat. 

Álvarez ha assegurat que la CASS no ha finançat cap d’aquestes interrupcions d’embarassos, perquè és una pràctica punible, i ha explicat que més que parlar d’avortament el que cal fer és la pedagogia necessària per prevenir embarassos no desitjats. I que si darrere d’aquesta qüestió el que hi ha és un debat sobre el model de l’Estat, aquest debat “s’ha de tractar amb totes les conseqüències”.

El titular de Salut, juntament amb la responsable de Recursos Sanitaris del ministeri, Odile Sarroca, han presentat un reglament que ordena i regula l’accés i el finançament als medicaments d’alta complexitat, que es prescriuen per fer front a malalties rares, en tractaments poc freqüents i que són fàrmacs de darrera generació, amb un elevat impacte econòmic i que per tant, requereixen d’un seguiment especial per tal de garantir la seguretat del tractament, l'eficàcia i l'ús racional. Sarroca ha explicat que l’any passat la sanitat pública va haver d’abonar set milions d’euros per finançar aquests fàrmacs. 

La normativa aprovada aquest dimecres estableix les condicions de prescripció, dispensació i ús per al finançament públic dels medicaments d'alta complexitat i determina la creació de la Comissió de Medicaments d'Alta Complexitat, que assessorarà el ministeri en aspectes relacionats amb la prescripció d'aquests fàrmacs.

-

Relacionat

Lluís Burgués signa la baixa amb què Gómez Jiménez respon a l’acomiadament imminent decidit pel SAAS
-

Relacionat

Acomiadament fulminant i querella criminal contra el cap d’urgències de l’hospital per apropiar-se del model de triatge
Una imatge del doctor Josep Gómez Jiménez.

Relacionat

El cap d’urgències es va ‘apropiar’ del sistema de triatge de l’hospital sense que el SAAS ho sabés

Comentaris

Trending