Lluís Burgués signa la baixa amb què Gómez Jiménez respon a l’acomiadament imminent decidit pel SAAS

La situació que vincula l'exdirector general de la institució i el fins ara cap d'urgències, tots dos investigats per les presumptes irregularitats hagudes a la parapública, causa perplexitat a l'hospital

-
-
L’encara cap del servei d’urgències de l’hospital, Josep Gómez Jiménez, ha formalitzat aquest dijous una baixa mèdica davant el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). La baixa la signa el facultatiu Lluís Burgués, exdirector general de la mateixa institució i que, com el responsable fins ara d'urgències, està sent investigat en el marc de totes les presumptes irregularitats comeses a l'entorn de la parapública. Aquesta ha estat la resposta del facultatiu davant l’acomiadament imminent decidit aquest dimecres pel consell directiu del SAAS amb l’aval de la cúpula governamental. 

Passi el que passi, i a no ser que hi hagi un mandat judicial, Gómez Jiménez ja no tornarà a exercir a l'hospital. El màxim òrgan de direcció del SAAS va acordar dimecres, després que el ministre de Salut, Carles Álvarez, n’hagués informat prèviament els màxims responsables del Govern, que es procediria a acomiadar de forma causal, és a dir, de forma motivada i sense dret a indemnització, qui durant tants anys ha estat cap d’urgències. Era clar abans de la decisió del comitè directiu que Gómez Jiménez no tornaria al departament. Però la resolució del SAAS, vinculada a la gestió del sistema de triatge de l’hospital, anava molt més enllà.

L’acomiadament, tot i que fulminant, no s’havia de formalitzar fins dilluns, quan Josep Gómez Jiménez estava previst que retornés a l’hospital després d’una baixa de diversos mesos i del preceptiu període de vacances. Sabedor del que li esperava, el facultatiu, segons fonts del ministeri de Salut, hauria presentat aquest dijous una baixa mèdica per als propers 30 dies. Ho va fer davant el departament de Recursos Humans i tal i com ha avançat 'Diari d'Andorra' i a pogut confirmar l'Altaveu, el signatari de la baixa és Lluís Burgués, involucrat també en la mateixa causa judicial, encara que per raons diferents, que el propi Gómez Jiménez.

La rocambolesca situació s'ha posat molt mal malament en els àmbits sanitaris del país però, alhora, es considera que és un greu error de tots dos professionals de la medicina. Ara el SAAS haurà de buscar la forma legal escaient per formalitzar igualment l’acomiadament i que corrin els terminis i es posin en marxa tots els mecanismes que pertoqui. L'acomiadament es produirà igualment amb la diferència de la cobertura legal que es trobi per dur a terme aquest pas i el fet que la persona que formalment s'ha posat de baixa percebrà la deguda prestació compensatòria del salari, no del SAAS si no que via CASS.

Bona part de la plantilla del centre hospital se sent “més tranquil·la” davant l’anunci no oficialitzat que es fa fora el responsable i suposat apropiant del model de triatge

El fet que els darrers dies, Gómez Jiménez hagués tornat puntualment a l’hospital en vista a ‘posar-se a punt’ per al seu imminent retorn, havia tornat el nerviosisme en diversos sectors del centre i, especialment és clar, dins del departament d’urgències. Malgrat que el SAAS no ha confirmat oficialment la decisió de fer fora el facultatiu, el fet que l’acomiadament ja hagi transcendit hauria suposat una mena de vàlvula d’escapament per una bona pila dels treballadors del centre, on el caràcter i les formes de Gómez Jiménez no eren gaire ben rebudes pels subordinats i altres treballadors del centre. Això sí, sempre des d’un nivell científic que ningú no li sol negar.

Fonts de l’hospital han reconegut que “la gent està més tranquil·la”. I encara més específicament, des d’urgències es reconeixia també que es respira amb alleujament encara que els ànims “estan continguts”. Sobre la sortida de Gómez Jiménez, fa temps que la volien donar per feta, “això era la punta visible de l’iceberg. Ara queda resoldre l’organització del servei i planificar el futur”, han manifestat les fonts. Ben aviat caldrà treure un concurs per proveir la plaça de cap de servei. Quins metges s’hi presentaran no està clar, encara que sembla que el doctor Marcos Gutiérrez té alguns números més que d’altres.

Més enllà de l’acomiadament, contra Gómez Jiménez el SAAS també hi promourà una querella criminal per l’apropiació unilateral del sistema de triatge que ell va idear però que l’equip d’informàtica del propi centre hospitalari es va encarregar de plasmar en la corresponent aplicació que el facultatiu va registrar ja al 2009 a l’Estat espanyol com si ell en fos el responsable. Aquesta circumstància exacta s’hauria descobert fa poc temps arran de la investigació judicial oberta a la Batllia per tot un cúmul d’irregularitats al SAAS i que ha portat la instructora, Maria Àngels Moreno, a encausar, entre molts d’altres i recentment, l’esmentat metge.

El SAAS, segons les fonts del ministeri de Salut consultades, ja hauria estat preparant tant la querella criminal com les possibles respostes que caldrà donar a un eventual litigi que pugui promoure Gómez Jiménez per defensar-se de l’acomiadament causal. Un equip d’especialistes en Dret penal i en regulació en matèria de propietat intel·lectual, drets vinculats amb serveis tecnològics i similars ha estat analitzant la situació amb un doble resultat: l’informe que recomana l’acomiadament i les línies mestres de la querella a interposar contra el facultatiu.

Etiquetes

-

Relacionat

Acomiadament fulminant i querella criminal contra el cap d’urgències de l’hospital per apropiar-se del model de triatge
Una imatge del doctor Josep Gómez Jiménez.

Relacionat

El cap d’urgències es va ‘apropiar’ del sistema de triatge de l’hospital sense que el SAAS ho sabés

Comentaris (6)

Trending