El cap d’urgències es va ‘apropiar’ del sistema de triatge de l’hospital sense que el SAAS ho sabés

Gómez Jiménez, que va tenir un paper cabdal en la creació del model andorrà de triatge, va registrar el 2009 a Espanya com a propi el denominat sistema estructurat de triatge

Una imatge del doctor Josep Gómez Jiménez.
Una imatge del doctor Josep Gómez Jiménez.
L’encara cap d’urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Josep Gómez Jiménez, va registrar el 2009 a l’Estat espanyol pel seu compte i com si fos una aplicació seva el model de triatge desenvolupat al centre sanitari andorrà. Això, a la llarga, i sobretot a partir del 2013, quan el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va decidir contractar amb una firma espanyola la comercialització de dita aplicació hauria comportat de manera pràctica que el SAAS deixés de cobrar els drets per l’explotació d’aquell sistema.

La Batllia, en el marc de la instrucció per les irregularitats diverses en la gestió del SAAS, està investigant aquesta qüestió, en la qual també s’hi està aprofundint de forma interna des de la institució, segons que han confirmat fonts jurídiques. Sia com vulgui, la responsable de la investigació judicial del cas, Maria Àngels Moreno, ha decidit encausar Gómez Jiménez considerant que podria se sospitós d’haver comès un delicte. I que amb les seves presumptes maniobres hauria causat un perjudici al SAAS.

Segons les fonts consultades, no hi ha dubte que l’encara avui cap d’urgències de l’hospital va ser l’autor intel·lectual, el pare científic, del model de triatge. Però que la seva aplicació, que passava necessàriament per un desenvolupament informàtic, la va assumir el propi centre des del seu equip d’especialistes en la matèria. Justament, per evitar problemes amb l’explotació dels drets del Model Andorrà de Triatge (MAT) es va cedir via contracte dita explotació a la firma Treelogic Telemática el 2013. Però tal i com va posar de relleu en diverses ocasions el Tribunal de Comptes, a partir de llavors el SAAS no va ingressar ni un euro més per la comercialització del sistema que marca com s’han d’atendre els pacients, en quin ordre, amb quina prioritat…

El pas fet pel metge sense que n’informés suposadament la institució hauria contribuït al fet que el SAAS no hagués percebut drets d’explotació per la comercialització del sistema

Una investigació relativament recent, segons les fonts consultades, hauria fet evident que Gómez Jiménez va registrar al seu nom aquell model sense informar-ne el SAAS -suposadament per treure’n el rendiment escaient, una circumstància, aquesta, que encara s’ha d’acabar de perfilar i investigar. El metge hauria ‘tunejat’ lleugerament l’aplicació per convertir el MAT en el SET. Això és: Sistema Estructurat de Triatge. I, en certa manera, presumptament, apropiar-se’n. Les constatacions que s’estan fent, però, han evidenciat que es tracta del mateix aplicador.

Ara la Batllia està indagant, pel seu compte però anant estirant del fil de les nombroses irregularitats denunciades en el marc d’una querella criminal interposada pel Partit Socialdemòcrata (PS), què va portar Gómez Jiménez a posar al seu nom un model en el qual hauria tingut una participació molt rellevant però no pas exclusiva, ja que altres persones del SAAS i la pròpia institució també hi havien intervingut. Segons les fonts, la institució mai no va saber ni encara menys va autoritzar que el cap d’urgències registrés com a propi el model de triatge.

L’encausament de Gómez Jiménez s’afegeix als recentment dictats contra els dos principals responsables de les empreses del servei de transport sanitari que també està sota sospita. El cap d’urgències, per ara, només ha estat incorporat a la causa per la qüestió del triatge. Però la investigació encara està en una fase molt incipient i no es pot pas descartar que se l’investigui per altres qüestions. Gómez Jiménez va tenir també un paper rellevant en l’operació controvertida de compra-venda d’ambulàncies realitzada el 2014. I que també està sota investigació judicial.

Comentaris (3)

Trending