Acomiadament fulminant i querella criminal contra el cap d’urgències de l’hospital per apropiar-se del model de triatge

La decisió de fer fora Josep Gómez Jiménez per raons causals ha estat doblement validada aquest dimecres: l’avala el consell de ministres i l’avala el consell directiu del SAAS

-
-
Acomiadat de forma fulminant. El cap d’urgències de l’hospital, Josep Gómez Jiménez, no tornarà al centre sanitari. El Govern i el consell directiu del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) han avalat aquest dimecres el comiat per raons causals del metge. Rere de la decisió hi ha la descoberta que el facultatiu s’havia literalment apropiat del sistema de triatge de la institució. I que l’apropiació ja tenia història: era del 2009. A més, el SAAS presentarà una querella criminal contra Gómez, reforçant així la investigació judicial ja oberta.

Gómez Jiménez no es reintegrarà a l’hospital. Quan dilluns pretengui incorporar-se al lloc de feina després d’una baixa mèdica i el període de vacances, responsables de la institució li comunicaran que s’ha decidit el seu acomiadament per raons causals. Per tant, sense percebre cap mena d’indemnització. La causa fonamental és el fet que el metge, sense comunicar-ho al SAAS i després de fer unes mínimes modificacions al sistema aplicatiu de triatge que es du a terme a l’hospital andorrà, el va registrar a Espanya amb el suposat objectiu de comercialitzar-lo. Més encara, quatre anys després el SAAS, per evitar problemes amb l’explotació del sistema i per  treure’n rendiment econòmic, va contractar els serveis d’una empresa espanyola. La idea era que es comercialitzés el producte.

Però l’hospital no en va veure ni un euro tal i com remarcava en diverses ocasions el Tribunal de Comptes. Suposadament, la dificultat del SAAS per percebre emoluments de l’explotació d’aquell sistema ideat al Principat -i del qual, no hi ha dubte, el fins ara encara cap d’urgències en va ser el pare científic- estava lligada al fet que amb anterioritat Gómez Jiménez hagués registrat com a propi el sistema. De Model Andorrà de Triatge (MAT) va passar a dir-se Sistema Estructurat de Triatge (SET). Poca cosa més. Tot això ho haurà d’investigar la Batllia. La instructora responsable de la investigació sobre les irregularitats al SAAS ja havia començat a tibar de veta. De fet, fa pocs dies havia decidit encausar Gómez Jiménez per aquesta qüestió. Ara tindrà més elements.

Els dubtes sobre la gestió al centre i la causa judicial oberta van impulsar la institució a gratar sobre algunes pràctiques del metge i l’informe resultant va ser clar: despatxar-lo

El SAAS no només acomiadarà el cap d’urgències. També presentarà una querella criminal en contra seva, que ha de ser redactada els propers dies o setmanes, per la suposada apropiació del treball i tots aquells conceptes i imputacions penals que els juristes considerin oportuns. La institució ja porta un temps analitzant la qüestió i arran de les indicacions que va anar fent el Tribunal de Comptes i d’altres elements que s’han anat descobrint arran de furgar vist, per exemple, l’interès que el Partit Socialdemòcrata (PS) havia posat en les irregularitats del SAAS, la direcció de l’hospital ja va dur a terme una investigació interna sobre el sistema de triatge que hauria derivat en un informe que recomanava la sortida de Gómez Jiménez.

Segons fonts del ministeri de Salut, els responsables del SAAS ja haurien proposat la qüestió al titular ministerial, Carles Álvarez Marfany, fa uns dies, fins i tot algunes setmanes. Però el ministre va anar posposant la decisió. Finalment, i davant la imminent reincorporació del facultatiu, aquest dimecres la qüestió ha estat analitzada, primer, en consell de ministres i, després, pel consell directiu del SAAS. Álvarez no volia decidir en solitari tot i tenir, per exemple, el suport ineludible del director general de l’hospital, Josep Maria Piqué. Per aquest motiu, el Govern ha valorat la qüestió aquest matí i s’ha donat llum verd al SAAS perquè adoptés la decisió.

Amb el suport de tot el gabinet, Álvarez, en qualitat de president del consell directiu del SAAS, ha comunicat que es donava via lliure a la decisió d’acomiadar de forma fulminant a Gómez Jiménez. La institució ja té clar que s’iniciarà un camí pledejador però més clars es tenen encara els arguments, segons fonts properes a l’executiu, que asseguren que no hi ha cap dubte sobre la mala praxi, de molta gravetat, que suposadament hauria suposat el comportament del facultatiu en relació amb la gestió, l’ús i l’abús del sistema de triatge. Cal veure també si Gómez Jiménez sortirà també esquitxat per l’afer del transport sanitari i la compra-venda d’algunes ambulàncies.

A l’hospital era clar que el metge no hi tornaria, en cap cas, com a cap d’Urgències. En part, tots els problemes que va patir durant mesos el servei s’atribuïa al complex caràcter a l’hora de liderar equips de Gómez Jiménez. De la mateixa manera, asseguren les fonts, que el facultatiu és brillant des del punt de vista científic era molt nul a nivell empàtic. La mà esquerra li era totalment sobrera. D’aquí que se’l pretengués reubicar en un lloc de relació directa i gairebé única i exclusiva amb la direcció i lligada al desenvolupament de projectes estratègics sanitaris, com al seu dia va ser el propi model de triatge. Ara tot això no caldrà fer-ho. I el que haurà de fer en tot cas el SAAS serà preparar el ‘combat’ jurídic.

Etiquetes

Una imatge del doctor Josep Gómez Jiménez.

Relacionat

El cap d’urgències es va ‘apropiar’ del sistema de triatge de l’hospital sense que el SAAS ho sabés
-

Relacionat

El Tribunal de Comptes es continua posant les mans al cap amb els comptes de l’hospital del 2016
Una imatge del doctor Josep Gómez Jiménez.

Relacionat

El doctor Gómez Jiménez cedirà el lideratge del servei d’urgències abans de l’estiu en una profunda reorganització estructural

Comentaris (1)

Trending