Alarma al Pas: el passeig contrabandista diari i sense escrúpols

Comentaris

Alarma al Pas: el passeig contrabandista diari i sense escrúpols
Alarma al Pas: el passeig contrabandista diari i sense escrúpols

Una mica de contraban està bé. Gaire és massa. I perillós. El desenfrenat augment de l’activitat contrabandista a l’entorn del Pas de la Casa preocupa ara, ja, els veïns de la localitat encampadana. El trànsit de ‘fardistes’ està arribant a uns nivells que esparvera. I sense miraments ni escrúpols. Al Pas ja es tem que algun dia passi alguna cosa. O bé perquè hi hagi alguna batussa seriosa entre xarxes de contrabandistes o bé perquè alguna actuació policial o duanera, especialment d’agents francesos, pugui derivar en alguna reacció més aviat violenta dels passadors, que circulen amunt i avall com si el Pas i els seus entorns fossin casa seva. Just en el tram que de passeig que discorre al costat del riu i que el Govern fa temps que pregona que adobarà.

 

De moment, el que adoben els ‘fardistes’ és la neu. Les traces les hi deixen ben clavades. I no cal que sigui de nit. Ara l’activitat és ben visible fins i tot de dia. L’activitat actualment ja passa, i de molt, allò que es podria considerar normal. Ja no són els grups ‘pseudolocals’ que s’han dedicat tota la vida al negoci per molt que es reinventin i introdueixin saba nova els qui passen per la muntanya. Ja no és això. Es tracta d’estructures molt organitzades i jerarquitzades, dominades per clans que formen part de bandes realment criminals en què el contraban d’activitat és tan sols un sector més de la seva activitat econòmica… delictiva. 

Els darrers incidents entre bandes (l’atropellament exprés d’un passador que va acabar amb les cames trinxades) i la constatació per part de més d’un veí del Pas que fins i tot participen en les ‘expedicions fardistes’ menors d’edat (tal com va avançar l’Altaveu, alguna de les xarxes incorpora nois de 16 i 17 anys ja que si aquests són controlats el seu nivell de responsabilitat és molt inferior al d’un adult) han acabat d’encendre totes les alarmes. Alguns sectors de la població reclamen, de moment sense fer massa soroll, la intervenció de les autoritats per posar ordre. L’activitat, diuen, “està desenfrenada i ara ja fa por”, segons alguns consultats.

A partir de les sis de la tarda no és estrany començar a veure ‘fardistes' posar-se en marxa. És tota una cadena. Primer es compren els cartrons de tabac i després es preparen les motxilles, els ‘fardos’. Els contrabandistes no reparen en abandonar, sense miraments, les queixes de cartró on inicialment anaven els cartrons enmig del riu. Tan hi fa. Després es posen en marxa. La part inferior del pont del Pas o les immediacions del túnel són alguns dels punts de partida. Hi ha dies que pràcticament hi ha ‘overbooking’. És quan es poden viure moments de més tensió si coincideixen integrants de grups i xarxes diferents pels mateixos indrets. Al Pas de la Casa ja comença a no fer cap gràcia que el contraban hagi passat de ser una activitat simpàtica i de complementació econòmica a esdevenir, en el cantó francès, tota una indústria.

Malestar a la duana francesa per algunes acusacions de l'agent empresonat

Entre els duaners francesos hi regna el malestar. La investigació oberta fa mesos i que va derivar fa poc més de deu dies en la detenció d’un agent del cos, de 58 anys, i tres intermediaris de les xarxes de contraban continua en marxa. Segons algunes fonts, el duaner empresonat, que continua entre reixes acusat d’un delicte continuat de contraban i, com a mínim,  un altre de corrupció hauria incriminat algun altre dels seus companys. I això hauria caigut com una galleda d’aigua gelada en el cantó francès de la duana juxtaposada del Baladrà. La tensió, asseguren les fonts, es palpa en l’ambient. I no es descarta que hi hagi alguna nova intervenció en forma d’arrest els propers dies o setmanes. Les autoritats franceses estan disposades a actuar amb contundència per acabar amb el tràfic de tabac des d’Andorra cap a França.

 

Comentaris

Trending