Ubach no vol sentir ni a parlar d’utilitzar el fons de reserva per cobrir les jubilacions

Separar la branca sanitària de les cotitzacions és un dels punts principals que pel sindicat ajudarien a garantir la sostenibilitat de les pensions

Gabriel Ubach
Gabriel Ubach

L'anunci, per reflexionar o no, del ministre Jover de la possibilitat de modificar la llei de la seguretat no genera confiança, i més en els sindicats. En aquest sentit, Ubach s'ha mostrat totalment en contra i ho veu com una via d'escapament de Govern per fer front a la seva obligació de fer front al dèficit de les pensions. Alhora, apunta els punts que per ells són claus per garantir les jubilacions.

El secretari general Unió Sindical Andorra (USdA), Gabriel Ubach s’ha mostrat totalment en contra que Govern modifiqui l’article 86 de l’actual Llei de la seguretat social i que permetria tocar el fons de reserva per cobrir el dèficit de la branca sanitària. “L’article 86 no es pot tocar de cap de les maneres”, ha assegurat el sindicalista que ha anat més enllà recordant que van ser els únics que es van mostrar en desacord. Per Ubach no tenen cap mena de sentit aquesta proposta o reflexió que ha llençat el ministre de Finances, Eric Jover, i és que com recorda “permetria defugir” a Govern de l’obligació de fer-se càrrec de cobrir el dèficit que es pogués generar a la branca de jubilació, tal com marca actualment el text legislatiu.

Tot i ser només idees i propostes per tal de poder garantir les pensions, Ubach està a l’expectativa de quines, finalment, en sortiran i com afectaran la població, tot i que el que més tem, com està succeint en altres àmbits, “la classe mitjana i baixa serà la més perjudicada”.

Un moment de la comissió celebrada dimarts.

Relacionat

Jover diu que només s’agafarien diners del fons de reserva amb la reforma de les pensions aplicada

D’altra banda, i de forma paral·lela estan treballant en una proposta alternativa al text presentat per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) per garantir la viabilitat de les pensions. “Primer s’ha de mirar per les necessitats de les persones”, és a dir, “començar la casa pels fonaments i no per la teulada”, reitera la patronal sindical que es pregunta si, com indica la parapública, “és suficient els tres euros que retorna la CASS per cada euro invertit pel treballador per viure amb dignitat al país”. Davant d’això, vol saber quina és la pensió mínima per veure dignament i que “entenem que no són 650 euros”.

Un segon aspecte que per Ubach és clau, i que ha manifestat en diverses ocasions, és “separar les cotitzacions dels treballadors i empresaris del que és la sanitat”, fent èmfasi que “arreu d’Europa la sanitat es paga via pressupost”.

Per tot, Ubach veu necessari un canvi en “el sistema impositiu per veure Andorra com un país”. “Andorra era una SA i ara la volen convertir en una SL. De fet, ja fa dies que l’estan convertint”, ha sentenciat el secretari del sindicat.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending